Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Ledové smetanové kostky s čokoládou

3,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 26 minut

Ledové smetanové kostky s čokoládou - postup přípravy

Připravte si osvěžující dezert s jemnou chutí a texturou. Ledové smetanové kostky s čokoládou ocení všichni milovníci lehkých sladkých pochoutek a snadného pečení.

Ingredience pro:
1 plech
+ -

Korpus

Sirup

Krém

Poleva

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Nejprve připravte korpus. Vaječné bílky vyšlehejte s vanilkovým cukrem do pěny. Postupně přidávejte klasický cukr a vyšlehejte sníh, do kterého postupně vešlehejte vaječné žloutky. 

2. KROK

Za stálého šlehání přidejte olej a do směsi vmíchejte mouku s kypřicím práškem do pečiva a kakaem. 

Tip: Aby v těstu nevznikly hrudky, suché ingredience prosejte.

3. KROK

Těsto vlijte do formy na pečení a pečte ho v předehřáté troubě na 200 °C po dobu 15 minut.

4. KROK

Tip: Aby se těsto z formy lépe vyndávalo, před naplněním ji vymažte tukem. Po upečení zkontrolujte, zda je těsto hotové tak, že do něj píchnete špejlí. Pokud je hotové, špejli vytáhnete čistou. Pokud se na ní trocha těsta zachytí, ještě chvíli pečte. 

5. KROK

Mezitím připravte krém. 200 ml mléka vyšlehejte s klasickým a vanilkovým cukrem, s kukuřičným škrobem a moukou. Do rendlíku vlijte zbytek mléka, které zahřejte a smíchejte ho s připravenou směsí na krém. 

6. KROK

Vše vařte 3–4 minuty, do zhoustnutí. Vzniklý krém odstavte z tepla, přikryjte ho potravinovou fólií a nechte ho volně vychladnout. 

Tip: Aby na krému nevznikl škraloup, fólii na něj položte tak, aby se ho přímo dotýkala.

7. KROK

Nyní připravte sirup. V rendlíku smíchejte vodu s cukrem a směs zahřívejte 3–4 minuty, dokud se cukr nerozpustí. Ještě horkým sirupem polijte upečený korpus a dokončete krém. 

8. KROK

V samostatné míse vyšlehejte máslo, do kterého postupně vešlehejte vychladlý základ na krém. Hotovou směsí pokryjte celý povrch dezertu, který zarovnejte do hladka. Dezert polijte polevou z čokolády a vložte ho na pár  hodin do lednice, dokud neztuhne.

9. KROK

Tip: Čokoládu s olejem rozpustíte ve vodní lázni, nebo v mikrovlnné troubě, během 3 minut.

10. KROK

Ledové smetanové kostky servírujte nakrájené na kousky. 

Tip: Než dezert zkonzumujete celý, uchovávejte ho v lednici.

11. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

12. KROK

Videopostup krok za krokem

13. KROK

Zdroj receptu: Silvana’s Kitchen

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů