Ledové smetanové kostky s čokoládou - postup přípravy
Připravte si osvěžující dezert s jemnou chutí a texturou. Ledové smetanové kostky s čokoládou ocení všichni milovníci lehkých sladkých pochoutek a snadného pečení.
Korpus
Sirup
Krém
Poleva
Nejprve připravte korpus. Vaječné bílky vyšlehejte s vanilkovým cukrem do pěny. Postupně přidávejte klasický cukr a vyšlehejte sníh, do kterého postupně vešlehejte vaječné žloutky.
Za stálého šlehání přidejte olej a do směsi vmíchejte mouku s kypřicím práškem do pečiva a kakaem.
Tip: Aby v těstu nevznikly hrudky, suché ingredience prosejte.
Tip: Aby se těsto z formy lépe vyndávalo, před naplněním ji vymažte tukem. Po upečení zkontrolujte, zda je těsto hotové tak, že do něj píchnete špejlí. Pokud je hotové, špejli vytáhnete čistou. Pokud se na ní trocha těsta zachytí, ještě chvíli pečte.
Mezitím připravte krém. 200 ml mléka vyšlehejte s klasickým a vanilkovým cukrem, s kukuřičným škrobem a moukou. Do rendlíku vlijte zbytek mléka, které zahřejte a smíchejte ho s připravenou směsí na krém.
Vše vařte 3–4 minuty, do zhoustnutí. Vzniklý krém odstavte z tepla, přikryjte ho potravinovou fólií a nechte ho volně vychladnout.
Tip: Aby na krému nevznikl škraloup, fólii na něj položte tak, aby se ho přímo dotýkala.
Nyní připravte sirup. V rendlíku smíchejte vodu s cukrem a směs zahřívejte 3–4 minuty, dokud se cukr nerozpustí. Ještě horkým sirupem polijte upečený korpus a dokončete krém.
V samostatné míse vyšlehejte máslo, do kterého postupně vešlehejte vychladlý základ na krém. Hotovou směsí pokryjte celý povrch dezertu, který zarovnejte do hladka. Dezert polijte polevou z čokolády a vložte ho na pár hodin do lednice, dokud neztuhne.
Tip: Čokoládu s olejem rozpustíte ve vodní lázni, nebo v mikrovlnné troubě, během 3 minut.
Ledové smetanové kostky servírujte nakrájené na kousky.
Tip: Než dezert zkonzumujete celý, uchovávejte ho v lednici.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Silvana’s Kitchen