Levná a snadná domácí pomazánka z brambor, másla a vajíček - postup přípravy
Domácí pomazánky na pečivo jsou perfektní nápad na rychlou večeři i jako originální doplněk chlebíčků a jednohubek na oslavy a party. V období Vánoc se takové tipy hodí dvojnásob. Přinášíme vám recept na pomazánku jen ze tří základních surovin, která je levná a snadná, a přitom nadělá spoustu parády. Připravte si zápisníčky a pište si.
Ingredience
Oloupejte brambory, nakrájejte je na menší kousky, které vsypte do hrnce se studenou vodou a na kamnech je uvařte doměkka. Jakmile se voda začne v hrnci vařit, přidejte k ní ještě jednu čajovou lžičku soli a pokračujte ve vaření. Jakmile jsou brambory úplně měkké, slijte je a nechte je úplně vychladnout, aby se odpařily veškeré zbytky vody, které by mohly narušit strukturu výsledné pomazánky.
Do jiného kastrůlku nalijte studenou vodu a na kamnech ji na prudkém ohni přiveďte k varu. Jakmile začne voda bublat, opatrně do ní vhoďte tři vajíčka, ztlumte oheň na pomezí mezi středním a intenzivním žárem a uvařte je natvrdo. To by mělo trvat okolo 7 až 10 minut. Po dovaření vodu z vajec vylijte, nahraďte ji ledovou a nechte vajíčka úplně vychladnout, aby se z nich dala snáz oloupat skořápka. Poté, co vychladnou, vajíčka oloupejte. Nožem je rozkrojte na poloviny a vyškrábněte zevnitř žloutek.
Uvařené brambory vložte do misky, přidejte k nim samotné vyloupané žloutky, změklé máslo, půl čajové lžičky soli (případně množství soli přizpůsobte svým zvyklostem), jednu lžičku sladké mleté papriky a půl lžičky pepře. Přidejte dvě vrchovaté lžičky plnotučné hořčice a rozmixujte tyčovým mixérem na jemnou krémovitou hmotu.
Očistěte jarní cibulku a nasekejte ji ostrým nožem na jemné kousky. Přidejte cibulku do pomazánky a vše dobře promíchejte lžící. Nyní už stačí nakrájet bílé pečivo, opéct ho na rozpálené suché pánvi dozlatova, namazat ho pomazánkou a užít si tu báječně jemnou chuť.