Lilkové prstýnky s náplní ze salámu a zeleniny - postup přípravy
Lilek je v české kuchyni stále značně nedoceněná surovina. Je to dílem i proto, že je třeba se vypořádat s hořkou šťávou, která se uvnitř fialových hruškovitých plodů nachází. Není to ale nic těžkého a lilky se vám za vaši snahu odmění báječnou chutí a neskutečnou variabilitou. Dnes vám kupříkladu ukážeme, jak z nich připravit krásně vypadající, lahodné a aromatické kroužky plněné směsí z jemného salámu a zeleniny. Je to velká dobrota, kterou oceníte třeba jako chuťovku k televizi nebo občerstvení na party.
Ingredience
Lilek umyjte a osušte. Nakrájejte ho příčně na kolečka, která vsypte do misky, zasypejte je solí a zalijte vodou tak, aby byla všechna úplně potopená.
Počkejte asi 15 minut, během nichž se z nich vyplaví hořká šťáva. Pak lilek přesypejte do cedníku a proudem studené vody je bohatě propláchněte.
Mrkev očistěte a nasekejte ji najemno, případně ji nastrouhejte na hrubém struhadle. Nastrouhejte či nasekejte také salám a pokrájejte jarní cibulku na drobná kolečka.
Z každého lilkového kroužku odstraňte střed tak, aby zbyla neporušená dužnina po obvodu, ale uprostřed zbylo dost místa pro náplň.
Vykrájené středy nakrájejte najemno a přidejte je ke zbylým ingrediencím náplně. Vyklepněte ke směsi dvě vajíčka, osolte, opepřete a případně přidejte jakékoliv další koření, které máte rádi. Pokud chcete, můžete přidat i prolisovaný stroužek česneku. Všechny přísady důkladně promíchejte, přidejte 100 gramů hladké mouky a naposledy zamíchejte.
Na kamnech rozehřejte velkou pánev vymazanou olejem. Ztlumte oheň na střední úroveň a na pánev vyskládejte lilkové prstýnky.
Do středu vložte náplň a splácněte ji tak, aby vyplnila celý vnitřní prostor prstýnku a svrchu příliš nepřečnívala. Zakryjte pánev pokličkou a nechte vše opékat asi 5 minut.
Otočte kolečka na druhou stranu, znovu přiklopte pokličkou a nechte opékat dalších 5 minut dozlatova.
Hotové plněné lilkové prstýnky vyrovnejte na talíř a podávejte.
Dobrou chuť.