Lokše s mákem a povidly - postup přípravy
Bramborové placky mají v různých krajích různá jména, jako lokše, laty, patenty či hertepláky a jistě mnohá další. V každém případě jsou velmi lahodné a také univerzální. Vyzkoušejte je nasladko s mákem a švestkovými povidly podle receptu od paní Romany Važanské.
Ingredience
Brambory dejte den předem uvařit ve slupce doměkka a nechte je vychladnout. Na druhý den je oloupejte a nastrouhejte najemno. Přidejte k nim sůl a hladkou mouku a vypracujte hladké těsto.
Na pomoučněném vále zformujte z bramborového těsta váleček, který rozdělte na několik stejně velkých dílů. Každý z nich rozválejte na tenkou placku a opečte ji na rozpálené suché pánvi.
Po opečení placky po obou stranách potírejte rozpuštěným sádlem, z jedné strany potřete povidly, stočte do roličky a podávejte posypané směsí mletého máku a moučkového cukru.
Pokud se vám recept líbil, více podobných od jeho autorky, paní Romany Važanské, najdete na jejích osobních webových stránkách Ruby Rom