Luxusní recept za málo peněz: Kuřecí Khachapuri - postup přípravy
Khachapuri je původně gruzínský recept na sýrové lodičky s vajíčkem na vrchu. Tento recept je stejný, akorát tu chleba vyměníme za kuřecí prsíčko. To je k tomu totiž jako stvořené. To pak naplňte nějakým měkkým sýrem. Originál mluví o ruském sýru Adyghe. Pokud ho seženete, super! Pokud ne, nic se neděje. Nahraďte ho slaným tvarohem nebo jakýmkoliv měkký syrovátkovým sýrem, anebo jejich směsí.
Ingredience
Kuřecí prsíčka v celku nařízněte podélně uprostřed tak, abyste vytvořili kapsu. Po rozevření řezu proveďte další řezy ještě uvnitř tohoto prvního tak, aby směřovaly do stran. Tím kapsu zvětšíte. Prsíčka pak posypejte solí, sušeným česnekem a bazalkou a pokaždé koření do masa důkladně vetřete tak, abyste nevynechali ani oblast uvnitř kapsy.
Sýr ricotta vložte do misky a rozdrťte ho vidličkou nebo šťouchadlem na brambory. Vyklepněte si dvě vajíčka, oddělte bílky od žloutků a bílky přidejte k sýru a vidličkou je smíchejte do jednolité konzistence. Žloutky prozatím odložte stranou a uchovejte je uvnitř skořápek. Tak máte jistotu, že se jim doopravdy nic nestane. Nesmějí se totiž protrhnout a vytéct, jinak by byla nepoužitelná.
Připravená a nakořeněná kuřecí prsíčka položte na plech pokrytý pečicím papírem a vnitřek kapsy naplňte sýrovou směsí. Zbylým sýrem potřete i povrch celých prsíček a vložte je do trouby rozehřáté na teplotu 200 °C a pečte je po dobu 25 minut, dokud maso není úplně hotové.
Poté kuře vyndejte z trouby. Doprostřed sýrové vrstvy vytvořte lžící malý mělký důlek, do kterého opatrně vložte odložené žloutky a vraťte je zpátky do trouby na dalších 3 až 5 minut dopéct. Hotová kuřecí khachapuri servírujte posypané čerstvě nasekanou petrželkou a podávejte s bramborem, bramborovou kaší nebo s hranolky.