Mačanka s houbami a smaženými krutony - postup přípravy
Ochutnejte tradiční recept na kyselou polévku pocházející ze slovenské a ukrajinské kuchyně. Příprava, podle Youtube kanálu Recepty bez brepty, je velmi snadná.
Ingredience
Sušené houby namočte na půl hodiny do vody. Zatím do pánve nalijte nálev z kyselého zelí, který nařeďte vodou dle vlastní chuti.
Tip: Nálev z kyselého zelí můžete koupit v obchodě i samostatně.
Tekutinu začněte zahřívat, přidejte do ní bobkové listy a následně také houby i s vodou, ve které se namáčely. Směs zakryjte pokličkou a vařte 45 minut.
Nyní v míse smíchejte smetanu s hladkou moukou a směs přes sítko nalijte do pánve s houbami.
Poznámka: Použití sítka je nutné, aby v polévce nevznikly hrudky.
V jiné pánvi smažte 4 minuty, na rozpuštěném másle, na kostičky nakrájenou klobásu. Poté k ní přidejte na plátky nakrájený česnek a vše smažte další 1 minutu.
Tip: Místo klobásy můžete použít anglickou slaninu.
Do směsi přidejte mletou sladkou papriku, směs smažte 30 vteřin a poté ji vmíchejte do polévky. Polévku ochuťte solí a pepřem, vařte ji ještě 1 minutu a poté ji odstavte z tepla.
Nyní nasucho opražte na kostičky nakrájený chleba a vzniklými krutony ozdobte každou porci polévky. Smažení potrvá 1–2 minuty.
Tip: Na polévce si mohou pochutnat i vegetariáni. Je totiž možné připravit ji bez uzenin.
Pokud se vám recept líbil, více podobných najdete v naší FB skupině Nejlepší recepty na polévky.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Recepty bez brepty