Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Mačanka s houbami a smaženými krutony

3,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 10 minut
čas vaření Vaření: 53 minut

Mačanka s houbami a smaženými krutony - postup přípravy

Ochutnejte tradiční recept na kyselou polévku pocházející ze slovenské a ukrajinské kuchyně. Příprava, podle Youtube kanálu Recepty bez brepty, je velmi snadná.

Ingredience pro:
4 porce
+ -

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Sušené houby namočte na půl hodiny do vody. Zatím do pánve nalijte nálev z kyselého zelí, který nařeďte vodou dle vlastní chuti. 

Tip: Nálev z kyselého zelí můžete koupit v obchodě i samostatně.

2. KROK

Tekutinu začněte zahřívat, přidejte do ní bobkové listy a následně také houby i s vodou, ve které se namáčely. Směs zakryjte pokličkou a vařte 45 minut. 

3. KROK

Nyní v míse smíchejte smetanu s hladkou moukou a směs přes sítko nalijte do pánve s houbami. 

Poznámka: Použití sítka je nutné, aby v polévce nevznikly hrudky. 

4. KROK

V jiné pánvi smažte 4 minuty, na rozpuštěném másle, na kostičky nakrájenou klobásu. Poté k ní přidejte na plátky nakrájený česnek a vše smažte další 1 minutu. 

Tip: Místo klobásy můžete použít anglickou slaninu. 

5. KROK

Do směsi přidejte mletou sladkou papriku, směs smažte 30 vteřin a poté ji vmíchejte do polévky. Polévku ochuťte solí a pepřem, vařte ji ještě 1 minutu a poté ji odstavte z tepla. 

6. KROK

Nyní nasucho opražte na kostičky nakrájený chleba a vzniklými krutony ozdobte každou porci polévky. Smažení potrvá 1–2 minuty.

Tip: Na polévce si mohou pochutnat i vegetariáni. Je totiž možné připravit ji bez uzenin.

7. KROK

Pokud se vám recept líbil, více podobných najdete v naší FB skupině Nejlepší recepty na polévky.

8. KROK

Videopostup krok za krokem

9. KROK

Zdroj receptu: Recepty bez brepty

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů