Makový závin z kynutého těsta - postup přípravy
Vyzkoušejte recept na lahodný makový závin z kynutého těsta, který najdete na kanálu Vaření s Jančou. Ke snídani nebo svačině do práce či školy je jako dělaný.
Ingredience
Do mísy nasypejte oba druhy mouky a promíchejte. Poté k nim přimíchejte vanilkový cukr, moučkový cukr a sůl.
Mléko zlehka ohřejte a nechte máslo rozpustit na plotně. Do vlažného mléka rozdrobte droždí a důkladně ho v něm rozmíchejte.
Mléko s pečlivě rozmíchaným droždím nalijte do větší mísy. Přidejte k němu směs mouky, cukru a soli, rozpuštěné máslo a nakonec také žloutky.
Pomocí robotu nebo ručně vypracujte hladké těsto, které se nebude lepit na stěny mísy. Vypracované těsto přikryjte utěrkou a nechte ho kynout hodinu na teplém místě.
Po vykynutí těsto přendejte na zlehka pomoučněný vál. Z uvedených ingrediencí vytvoříte dva záviny, proto si těsto rozdělte na poloviny a nejprve vyválejte jeden plát a poté druhý.
Na rozválené těsto naneste makovou náplň. Roztírejte ji spíše uprostřed, aby závin působil trochu lepším dojmem, a nechte volné okraje viz video. Těsto s náplní poté stočte do závinu.
Hotové záviny přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Potřete je rozmíchaným vajíčkem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 45 minut. Před podáváním je posypejte moučkovým cukrem.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.