Marinovaná vepřová žebírka s pečenou zeleninou - postup přípravy
Vepřová žebra lze jednoduše marinovat ve směsi s provensálskými bylinkami a pak upéci bez použití tuku. K tomu jako přílohu podávejte v troubě pečenou směs zeleniny opět s podobným kořením.
Na maso
Na pečenou zeleninu
Vepřová žebra vcelku očistěte a zbavte blan. Poté je nožem mezi kostmi po každém boku na vnitřní straně mírně nařízněte, aby se stala více flexibilní. V misce si ze soli, pepře, papriky, kečupu, hořčice, provensálských bylinek a sojové omáčky připravte marinádu. Tu ze všech stran vmasírujte do masa, ale část marinády si schovejte. Maso vložte do vhodné nádoby, přikryjte fólií a nechte v lednici zhruba 3 hodiny marinovat.
Marinované maso postavte na jeden bok, srolujte ho do kruhu a svažte přírodním provázkem, aby drželo tvar. Plech vystelte pečícím papírem a postavte na něj na bok srolované maso. To obalte alobalem a pečte 90 minut v předehřáté troubě při teplotě 200 °C.
Cibuli, mrkev, lilek, brambory, červenou papriku nakrájejte na větší kusy. Vložte je do větší mísy, posypte solí, pepřem a provensálskými bylinkami. Zalijte olivovým olejem a vše promítejte. Směs přendejte na plech vystlaný pečícím papírem. Přidejte rozmarýn a hlavu česneku, kterou jste před tím podélně rozřízli. Přikryjte alobalem a pečte 45 minut v troubě při teplotě 200 °C.
Po 90 minutách vyndejte z trouby maso a odstraňte alobal. Zbytkem marinády opět maso potřete. Již bez obalu ho na 20 minut vložte znovu do trouby a pečte při teplotě 200 °C, dokud nebude mít požadovanou kůrku. Po dopečení maso podávejte s pečenou zeleninou jako přílohou.