Máslové veky pouze z pěti surovin - postup přípravy
Máslová veka je skvělou alternativou k pečivu, zároveň je také základem tradičních českých chlebíčků, zkuste ji upéct podle receptu Anety Mühlhandlové a už nikdy nebudete chtít jinou. Veku budete mít hotovou během chvilky, na její přípravu navíc potřebujete pouze pět surovin, které máte jistě doma.
Ingredience
Na potření
Do větší mísy vsypte mouku, sůl a kvasnice. Suché ingredience řádně promíchejte. Přidejte teplé mléko a změklé máslo.
Začněte vypracovávat těsto. Pokud máte kuchyňský robot, použijte hnětací hák a hněťte nejprve zhruba 1 minutu na nejnižší rychlost. Postupně zvyšujte rychlost a hněťte dalších asi 7 minut
Vypracujte hladké nelepivé těsto. To přesuňte na pomoučenou pracovní plochu a pokračujte v hnětení rukama.
Hladké těsto přesuňte do olejem vymazané mísy, kterou překryjte potravinářskou fólií. Nechte kynout na teplém místě zhruba po dobu 90 minut. Mělo by zdvojnásobit svůj objem.
Vykynuté těsto rozdělte na dva stejně velké díly a vypracujte dvě veky. Veky položte na plech vyložený pečicím papírem, lehce postříkejte vodou, přikryjte utěrkou a nechte dalších 30–45 minut kynout.
Při posledním kynutí zapněte troubu a předehřejte ji na 180 °C. Rozšlehejte si také vejce, kterým veku před pečením potřete.
Veky pečte v předehřáté troubě po dobu 30-35 minut. Měly by mít zlatavou kůrku a při lehkém poklepány vydávat dutý zvuk. Po upečení nechte vychladnout na mřížce.
Více autorčiných receptů najdete v její FB skupině Pečeme s Anet.
Pokud rádi pečete, přidejte se do naší FB skupiny Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.