Mátové perníčky bez vajec a laktózy - postup přípravy
I bez vajec a mléka si můžete upéct lahodné perníčky. Tyto navíc voní mátou, na jejich potřebu potřebujete pouze pár ingrediencí a během chvilky jich máte doslova hromadu.
Perníčky
Poleva
Začněte přípravou cukrového sirupu. Cukr nasypte do hrnce, zalijte vodou a postupně přivádějte k varu. Míchejte, dokud se cukr zcela nerozpustí, poté vařte ještě asi 1 minutu.
Sirup nechte lehce zchladnout. Ještě teplý jej přelijte do mísy. Přidejte několik kapek potravinářského aroma a olej a prošlehejte metličkou.
Tip: Místo aroma můžete použít koření, jako například skořici, zázvor či muškátový oříšek.
Do rozšlehaného sirupu s olejem vmíchejte asi polovinu uvedeného množství prosáté mouky. Pomocí stěrky vypracujte hladké těsto.
Druhou polovinu mouky prosejte na pracovní plochu, přidejte těsto a pokračujte ve zpracovávání. Těsto zpracovávejte rukama, dokud nepřestane lepit.
Z nelepivého těsta tvarujte perníčky, každý by měl vážit asi 40 g. Nejprve vytvarujte kuličku, tu položte na plech vyložený pečicím papírem a lehce smáčkněte.
Perníčky pečte v troubě vyhřáté na 190 °C dozlatova. To by nemělo trvat déle než 15 minut. Upečené perníčky nechte vychladnout.
Mezi tím si připravte polevu. Cukr zalijte v hrnci vodou a za stálého míchání rozpouštějte při nízké teplotě. Přiveďte k varu a rozpuštěný sirup vařte dokud nezhoustne, asi 2–3 minuty.
Cukrovou polevu namažte na stěny skleněné mísy a perníčky v ní postupně namáčejte. Poleva se nejprve zdá průhledná, v průběhu chladnutí však zbělá.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Еда на любой вкус