Medový sirup proti nachlazení a chřipce - postup přípravy
Chřipkové období je podle lékařů tentokrát mnohem náročnější než v dřívějších letech. Nenechte nic náhodě a připravte si do zásoby tento sirup, který to bacilům nedaruje.
Ingredience
Připravte si čistou a sterilizovanou zavařovací sklenici i s víčkem. Důkladně vydrhnutý citrón nakrájejte včetně slupky na tenké plátky, které vyskládejte do připravené sklenice. Přidejte tyčinku skořice, kterou, pokud to půjde, zkuste rozbalit a rozdělit na více plátků, díky čemuž se účinné látky uvolní do sirupu mnohem lépe. Pokud to ale nepůjde, nezoufejte, nevadí, nechte skořici tak, jak je.
Do sklenice přidejte také dva nebo tři hřebíčky a očištěnou, na jemné plátky nakrájenou malou cibuli. Nakonec oškrábejte slupku ze zázvorového kořenu, nakrájejte jej na tenká kolečka a přihoďte je do směsi ve sklenici.
Přísady ve sklenici nyní zalijte medem až po hrdlo. Med nijak neřeďte, jen pokud je příliš hustý, mírně jej zahřejte ve vodní lázni. Dejte ale pozor, abyste med nezahřáli moc, jinak přijde o veškeré účinné látky. Pokud u dna zůstane pár vzduchových bublin, nedělejte si s tím starosti, citrónová šťáva med naředí a on pozvolna klesne ke dnu.
Naplněnou sklenici uzavřete víčkem, uložte ji do lednice a nechte stát minimálně 24, lépe ale 48 hodin. Po jejich uplynutí můžete sirup začít užívat.
Přidávejte minimálně 3x denně jednu polévkovou lžíci sirupu do hrnku s čajem, klidně i s kousky citrónu, zázvoru, cibule či koření ze skleničky. Dejte ale pozor, abyste směs nepřidávali rovnou do vroucího čaje, to by totiž všechny účinné látky zlikvidovalo.
Citróny mají úžasnou schopnost stimulovat imunitní systém a pomáhají z těla odplavovat toxiny a volné radikály. Skořice dokáže snižovat horečku, působí proti kašli a tlumí záněty. Hřebíček působí proti bolesti v krku a působí protizánětlivě. Cibule, zázvor i med rovněž působí jako silná antibiotika.