Meruňkové řezy „Včelky“ s pudinkovým krémem - postup přípravy
Přemýšlíte-li nad originálním dezertem, který byste nabídli dětem, připravte jim meruňkové řezy „Včelky“. Dezert je osvěžující a lahodný díky jemnému krému.
Korpus
Pudinkový krém
Meruňková poleva
Zdobení
Vejce rozdělte na bílky a žloutky. Bílky vyšlehejte společně s cukrem do tuhého sněhu.
Poznámka: Cukr do bílků přidávejte, za stálého šlehání, postupně.
Do sněhu vešlehejte žloutky, jeden po druhém, a přidejte také mouku.
Tip: Mouku vsypávejte do směsi postupně, aby se ingredience lépe propojily a nevznikly v těstu hrudky.
Směs rozdělte na dvě části a do jedné z nich vmíchejte kakao. Obě směsi rozdělte do dvou různých cukrářských sáčků. Připravte si plech vyložený pečicím papírem a světlou směsí na jeho dně udělejte pruhy s 2cm odstupy tak, jak je ukázáno ve videu níže.
Mezery mezi pruhy ze světlé směsi, vyplňte kakaovou směsí. Těsto na korpus následně pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 30–35 minut.
8 meruněk vyjměte z konzervy (zbytek meruněk si odložte bokem na později), důkladně je osušte pomocí ubrousku a vyskládejte je na talíř. Do dvou různých misek rozlámejte hořkou a bílou čokoládu a rozpusťte ji.
Tip: Čokoládu můžete rozpustit ve vodní lázni nebo jednoduše v mikrovlnné troubě.
Tmavou čokoládou naplňte cukrářský sáček a na meruňkách vytvořte tenké čokoládové proužky. Trochu bílé čokolády vložte do jiného cukrářského sáčku a vytvořte na meruňkách malé tečky připomínající bělmo očí, které vyplňte tečkami z hořké čokolády.
Nožem na povrchu meruněk vytvořte dva malé řezy, do kterých vložte dva plátky mandlí, čímž vytvoříte křídla.
Nyní si připravte pudinkový krém. Do hrnce nalijte trochu mléka, které dejte na plotnu zahřívat. Ve zbytku mléka rozšlehejte dva vaječné žloutky. V jiné misce smíchejte cukr, vanilkový cukr, škrob a mouku a do suché směsi vmíchejte mléko s rozšlehanými žloutky.
Tuto směs následně vmíchejte do zahřátého mléka v hrnci a vše vařte přibližně 2 minuty, do zhoustnutí. Poté směs přelijte do mísy, přikryjte ji potravinovou fólií a nechte volně vychladnout.
Tip: Fólii položte na mísu tak, aby se přímo dotýkala jejího obsahu. Díky tomu na směsi nevznikne škraloup.
Zatím v jiné míse vyšlehejte změklé máslo a postupně do něj vešlehejte vychladlou pudinkovou směs. Upečený korpus vyjměte z plechu, otočte ho a znovu jej položte na plech, kde ho pokapejte šťávou z meruněk.
Celý povrch korpusu následně potřete pudinkovým krémem. V menší misce smíchejte 100 ml šťávy s želatinou a nechte ji bobtnat přibližně 10–15 minut. Zatímco želatina bobtná, rozmixujte zbytek meruněk se šťávou, do kterých následně vmíchejte želatinu.
Poznámka: Časem želatina ztuhne, proto je nutné ji rozpustit na mírném ohni, před tím, než ji přidáte do rozmixovaných meruněk.
Meruňkovou tekutinou polijte celý povrch korpusu s krémem a položte na ni ozdobené meruňky připomínající včelky.
Meruňkové řezy vložte do lednice a nechte je 6 hodin chladnout. Poté je podávejte nakrájené na kousky, které zdobí vždy jedna včelka.
Tip: Pro nejlepší výsledek nechte dezert v lednici přes noc.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Готовим с Оксаной Пашко