Metrový koláč s čokoládou a vanilkovou náplní - postup přípravy
Metrový koláč je osvědčená klasika, kterou můžete podávat ve všední dny ke kávě, ale také ji servírovat na oslavách. Na první pohled vypadá příprava složitě, ale nebojte se, nic těžkého to není.
Těsto
Náplň
Sirup
Poleva
Do mísy s vaječnými žloutky přilejte teplou vodu, olej a vanilkový cukr. Vše důkladně vyšlehejte a nechte bokem. V jiné míse vyšlehejte vaječné bílky, do kterých, za stálého šlehání, přisypte natřikrát cukr.
Tip: Sníh z bílků šlehejte na střední výkon, abyste získali nadýchanou hmotu.
Do mísy se žloutky přisypte mouku s kypřícím práškem do pečiva. Vše promíchejte a do mísy nadvakrát přimíchejte sníh s bílků.
Tip: Suché suroviny přidávejte přes sítko, abyste se vyhnuli vzniku hrudek.
Těsto rozdělte na dvě stejné části a do jedné z nich poté přisypte kakao. Připravte si dvě formy srnčí hřbet, vytřete je máslem a vysypte moukou.
Poznámka: Místo másla můžete použít margarín. Na vysypání použijte polohrubou mouku, která lépe saje než ta hladká a s těstem se snadněji spojí.
Formy položte na plech. Jednu naplňte světlým těstem a do druhé vylijte těsto s kakaem. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 35–40 minut.
Tip: Po upečení vyzkoušejte, zda je těsto hotové. Píchněte do něj špejlí – pokud vytáhnete čistou špejli, máte upečeno. Je-li na ní trocha těsta, pečte ještě pár minut.
Připravte si druhý plech vyložený pečicím papírem a upečená těsta na něj vyklopte z forem. Zatímco se korpusy chladí, připravte si náplň. Vanilkový pudinkový prášek zalijte trochou mléka a pomocí metličky vše dobře promíchejte.
Zbytek mléka vylijte do rendlíku a přidejte k němu cukr. Ingredience zahřívejte do zhoustnutí – potrvá to přibližně 4 minuty – a přilijte pudinkovou směs.
Poznámka: Mléko před přidáním pudinku nevařte, aby se v mléčné směsi nevytvořily hrudky.
Hmotu v rendlíku přiveďte k varu a vařte ji 3 minuty. Poté rendlík z plotny sundejte a vmíchejte do něj vanilkové aroma. Nyní si připravte sirup tak, že do mísy s horkou vodou vmícháte cukr a rum. Sirup nechte následně vychladnout.
Poznámka: Podíl rumu a cukru je volitelný, dle vaší chuti.
Vychladnuté korpusy nakrájejte na plátky o šířce přibližně 1 cm a každý z nich navlhčete vychladnutým sirupem. Připravte si nyní náplň. V míse vyšlehejte změklé máslo, které nejprve šlehejte samostatně a pak do něj vešlehejte pudink.
Náplní potřete všechny pláty korpusu a střídavě je lepte jeden ke druhému. Poskládané pláty natřete zbytkem náplně a vložte je do lednice na 2 hodiny.
Tip: Povrch vyrovnejte pomocí cukrářské fólie nebo pečicího papíru.
Čokoládovou polevu připravíte rozpuštěním čokolády a tuku ve vodní lázni. Nechte ji vychladnout na 33 °C a poté jí polijte vychlazené koláče. Zbytek čokolády vlijte do cukrářského sáčku, pomocí kterého vytvořte na dezertu ozdobné pruhy.
Tip: Koláč krájejte zešikma nožem, který jste předtím vložili do teplé vody.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: LiViera Desserts