Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Mléčný dort

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 25 minut
čas vaření Vaření: 60 minut

Mléčný dort - postup přípravy

Neradi se zabýváte složitým pečením moučníků? Pak se nyní inspirujte dokonalým receptem na mléčný dort, který se po upečení rozdělí do tří vrstev. Na povrchu tedy získáte křupavou krustu, uprostřed vláčný krém a vespod jemný korpus.

Ingredience pro:
10 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka:

Začněte tím, že si oddělíte u vajec žloutky od bílků. Poté vaječné žloutky utřete spolu se změklým máslem a krupicovým cukrem do pěny. Následně přilijte i mléko, prosejte polohrubou mouku, vlijte rumovou esenci a dobře promíchejte. Nyní si k ruce vezměte mísu s vaječnými bílky a ty vyšlehejte do tuhého sněhu. Také do něj vsypte vanilkové cukry.




V další fázi si obě těsta (žloutkové a bílkové) propojte opatrně metličkou. Konzistence by měla být polotekutá a nadýchaná.

Těsto vlijte do plechu s pečícím papírem a vložte do předehřáté trouby péct na cca 150 °C po dobu jedné hodiny.


Pokud budete péct dort skutečně pozvolna, jak uvádí návod, měly by se vám vrstvy skutečně oddělit. Upečený zákusek tedy vyjměte z trouby, posypte dle libosti moučkovým cukrem a po zchladnutí podávejte pokrájený na menší kusy.

Hodit se bude k moučníku zcela jistě šálek kvalitní kávy anebo čaj. Přejeme dobré chutnání.

Pokud by se vám snad výše uvedený recept zdál poněkud fádní, můžete jej samozřejmě vylepšit. Do těsta před pečením je možné zakomponovat čerstvé ovoce dle výběru, tj. jahody, višně, třešně, maliny, banány, broskve, meruňky a podobně. Skvělý bude zákusek i se sušeným ovocem anebo tím kandovaným. Zkusit můžete i mleté oříšky.

Tip pro věčně zaneprázdněné hospodyňky: Dort z listového těsta

Nemáte času nazbyt a přesto byste obdobný moučník (jako výše uvedený) chtěli svým blízkým připravit? Potom lze zvolit zcela bez vrásek i hotové listové těsto. V tomto případě zhotovíte pouze krémovou náplň. A jak na to? Je to vcelku jednoduché. Potřebujete tyto suroviny:

  • mléko: 500 ml
  • vanilkový pudink v prášku: 2 balíčky
  • máslo: 120 g
  • moučkový cukr: 100 g
  • vanilkový cukr: 1 balíček

A jak pudinkový krém do dortu připravit? Nejprve si dejte vařit asi 300 mililitrů mléka společně s moučkovým i vanilkovým cukrem. Ve 200 mililitrech pak rozmíchejte vanilkové pudinky a až mléko začne vřít, vlijte do něj pudinkovou směs. Míchejte a vařte do zhoustnutí. Hotový pudink nechte vychladnout a posléze do něj zašlehejte změklé máslo. Pro zjemnění krému lze použít i trochu italského sýra zvaného mascarpone. Někdo zase přidává velmi rád do pudinku čerstvě vyšlehanou smetanu.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů