Mřížkový koláč na plech se sladkým tvarohem, meruňkovým džemem a bílkovým sněhem - postup přípravy
Extrémně jednoduchá příprava a maximální chuť. Takový je skvělý tvarohový koláč se sněhovou mřížkou. Připravíte ho snadno a rychle a zvládne to i začátečník. Prostě jen nasypejte mouku do mísy, přidejte vajíčka a pokračujte podle receptu, dokud koláč nebude hotový. Uvidíte, že nebudete litovat.
Ingredience
Před započetím přípravy vyndejte vajíčka, máslo, tvaroh a smetanu z lednice a nechte je odstát alespoň půl hodiny, aby všechny ingredience získaly pokojovou teplotu. Poté vyklepněte pět vajíček a oddělte bílky od žloutků. Zapněte troubu, aby se rozehřála na 180 °C. Dva žloutky vložte do hluboké mísy spolu se změklým máslem a moučkovým cukrem a prosejte k nim přes jemné sítko hladkou mouku. Všechny přísady pak elektrickým šlehačem (anebo prostě rukou) promíchejte do hladkého a homogenního těsta. Plech o rozměrech 20 x 30 cm bohatě vytřete máslem a vtlačte do něj připravené těsto, které rozprostřete do rovnoměrné vrstvy po celém dně plechu.
Na těsto nalijte meruňkový džem, rozprostřete ho po celé ploše a vše vložte na 10 minut do vyhřáté trouby.
Zatímco se těsto peče, vložte do mísy tvaroh, přidejte k němu 100 gramů cukru, citrónovou kůru, 3 žloutky a 2 lžíce zakysané smetany a vše vyšlehejte do krémové konzistence.
Poté, co se dopeče korpus, rozprostřete na vrstvu meruňkového džemu připravený tvarohový krém a vraťte plech zpátky do trouby na dalších 12 minut.
Odložené bílky vyšlehejte elektrickým šlehačem do pevného a tuhého sněhu a v průběhu šlehání postupně přidávejte 50 gramů cukru. Výslednou hmotou naplňte cukrářský sáček. Po 12 minutách vyndejte koláč z trouby, ozdobte povrch mřížkou z bílkového sněhu a vraťte zpátky do trouby, teplotu snižte na 150 °C a nechte koláč dopéct dalších 10 minut.