Nadýchané staročeské domácí koblihy - postup přípravy
Koblihy nebo koblížky – každý jim zkrátka říká odlišně. Jedno je ale jisté, tento nadýchaný moučník chutná celé řadě lidí. Plnit se dá nejrůznějšími krémy, avšak skvělé je pečivo i samotné posypané moučkovým cukrem. Inspirujte se snadným receptem!
Ingredience
K ruce si vezměte menší mísu a do ní vlijte teplé mléko a také teplou vodu. Ve směsi rozpusťte krupicový cukr, sušené droždí a nechte vzejít kvásek asi patnáct minut při pokojové teplotě.
Poté vložte do kvásku vejce, sůl, vlijte rozpuštěné zchladlé máslo a nakonec vsypte i prosátou hladkou mouku.
Ze všech surovin vypracujte vláčné homogenní těsto.
To přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě asi hodinu a půl.
Vykynuté těsto pak vyválejte na pomoučeném vále v centimetr silný plát a z něj vykrajujte pomocí hrnečku kolečka.
Ta po asi půlhodinovém dokynutí smažte v rozpáleném slunečnicovém oleji dozlatova z obou stran.
Koblihy se při smažení nafouknou a stanou se velmi křehkými a nadýchanými.
Plnit je můžete pomocí cukrářského sáčku třeba marmeládou, Nutellou nebo vanilkovým pudinkem.
Skvělé ovšem budou i jen tak s moučkovým cukrem. Podávejte po zchladnutí třeba s kávou a čajem.
Přejeme vám dobrou chuť.
Pokud chcete, aby mělo těsto ještě lepší chuť, můžete do něj zakomponovat třeba i trochu tmavého rumu anebo strouhanou citronovou kůru (z chemicky neošetřeného citronu).