Nadýchaný jablečný dort - postup přípravy
Honí vás mlsná? Upečte si jablečný dort! Ten z dnešního receptu je totiž tak snadný, že jej zvládne opravdu každý, nadto je rychle hotový a stihnete jej upéct k odpolední kávě nebo čaji. Báječně chutná díky čerstvým jablkům i pusinkové polevě ze šlehaných bílků. Pro přípravu nebudete potřebovat ani žádné speciální ingredience, všechny máte doma ve spíži a chladničce. Nezbývá než se pustit do pečení!
Těsto
Náplň
Sníh
Rozšlehejte žloutky s cukrem do hladka. Máslo si rozdělte na malé kostičky do větší mísy. Do takto připraveného másla přidejte prosátou mouku, prášek do pečiva a rozšlehané žloutky s cukrem. Pořádně vymíchejte pomocí vařečky do hladkého těsta.
Připravte si pečicí formu a vymažte jí máslem, vysypte hrubou moukou nebo krupičkou. Těsto rovnoměrně pomocí prstů zatlačte po celém dnu formy a do okrajů.
Dobře omyjte jablka a oloupejte slupky, nastrouhejte je na struhadle nahrubo. Nastrouhaná jablka rozložte po celé ploše do formy na připravené těsto. Dejte péct do předehřáté trouby na 180 °C na 10-15 minut.
Během pečení si připravte sníh na pusinky. V misce vyšlehejte pomocí mixéru bílky, postupně přidávejte moučkový cukr. Šlehejte opravdu důkladně, aby pěna zůstala tuhá, trvá to přibližně 10 minut.
Vyjměte formu z trouby, připravený krém na pusinky rozetřete pomocí stěrky na vrch. Poté vraťte formu do trouby a pečte dalších asi 20 minut, dokud povrch pusinek nezhnědne.
Po upečení nechte vychladnout v troubě, neotevírejte dvířka trouby, aby dort neztratil tvar. Po vychladnutí opatrně vyjměte z formy a nakrájejte, servírujte na dezertních talířcích. Můžete ozdobit lžící šlehačky.