Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Nakládané okurky lahodné chuti

4,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 10 minut

Nakládané okurky lahodné chuti - postup přípravy

Nakládané okurky jsou známou klasikou. Hodí se k pečenému masu, při kocovině, i jako doplněk řady jídel. Jak ale zajistit, aby byly chutné a křupaly? S tímto receptem je úspěch skoro stoprocentní.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka:
1. KROK

Okurky je třeba před nakládáním náležitě připravit. Jako první by měly zamířit do misky s vodou, kde se nechají pár hodin. Uvolní tak případné nečistoty, které je nutné vždy dokonale odstranit. A to nejlépe i kartáčem, nebo jiným nástrojem. Během této doby je možné začít připravovat zbývající ingredience. I ty je třeba důkladně omýt a postupně vkládat na dno hrnce.

2. KROK

Důležitým postupem je také sterilizace sklenic. Ty je třeba nejprve důkladně umýt a poté pomocí páry zajistit, že v nich nezůstane nic, co by mohlo způsobit kontaminaci.

3. KROK

Poté už stačí začít postupně svářet lák na okurky. Voda se všemi ingrediencemi kromě okurek se postupně svaří v hrnci. Tekutina by se měla určitou chvíli vařit.

4. KROK

Během vaření je čas naplnit sklenice okurkami. Nejprve na dno patří část ingrediencí, které se vařily i v láku. Není důvod se čehokoliv obávat a je možné je do sklenic i více natlačit. Ideální je, když budou zhruba 2 centimetry od horního okraje. Poté jsou sklenice připraveny na to, aby se zalily lákem. Ten by měl dosahovat až horního okraje, aby byly všechny okurky potopené.

5. KROK

Hotové nakládané okurky už stačí důkladně zavíčkovat a obrátit dnem vzhůru. Takto se nechají při pokojové teplotě postupně chladnout. Víčko by se mělo zatáhnout a tím eliminovat pronikání vzduchu. Tím se prodlouží i životnost nakládaných okurek, které by měly být skladovány v chladu a temnu. Komu záleží na ještě delší trvanlivosti, může je takzvaně sterilizovat. Tedy povařit v hrnci.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů