Nejjednodušší domácí roláda s jablky a skořicí - postup přípravy
Jablková sezóna je tu! To znamená, že je načase oprášit všechny perfektní recepty na dezerty, záviny a další dobroty. Pokud nějaký dobrý teprve sháníte a za plotnou jste teprve začátečník, anebo byste jen rádi oživili svůj klasický pečicí repertoár, máme pro vás snadný recept na rychlou roládu s jablky a skořicí, který se vám i vašim blízkým bude určitě moc líbit.
Těsto
Náplň
Oloupejte jablka, rozkrojte je na čtvrtiny a odstraňte všechny části jadřinců. Dužninu pak rozkrájejte na tenké plátky tvaru půlměsíce. Vložte pokrájená jablka do hluboké misky, pokapejte je dvěma lžícemi citrónové šťávy a vše dobře promíchejte. Díky tomu plátky jablek neztmavnou a uchovají si svou čerstvou barvu. Připravte si plech vyložený pečicím papírem a vyskládejte na celý jeho povrch plátky jablek těsně vedle sebe. Přitom dbejte na to, aby se nikde nepřekrývaly. Zasypejte je skořicí a nechte chvíli stát.
Vyklepněte pět vajíček a oddělte od sebe bílky od žloutků a každé vložte do zvláštní misky. Do misky k bílkům přihoďte špetku soli a elektrickým šlehačem šlehejte, dokud nezískáte měkkou pěnu. K té pak postupně přidávejte cukr, aniž byste přestávali šlehat. Pokračujte v práci, dokud nezískáte pevnou pěnu, která sama drží v misce a po vytažení metliček zanechává pevné špičky.
Snižte obrátky šlehače na minimum a jeden po druhém zašlehávejte do bílků také žloutky. Přes jemné sítko prosejte k vaječné směsi hladkou mouku a prášek do pečiva, abyste je zbavili případných hrudek. Špachtlí pak začněte míchat krouživým pohybem, abyste zapracovali mouku do těsta. Během toho pak přidejte ještě dvě lžíce horké vody a pokračujte v míchání.
Když těsto získá homogenní kašovitou konzistenci, vlijte ho na jablka v plechu a důkladně jej rozetřete po celém povrchu. Vložte plech s těstem do trouby předehřáté na 180 °C po dobu 20 až 25 minut dozlatova.