Nejjednodušší koláč s lehkým nádechem vanilky - postup přípravy
Pečení není složité, když se ví, jak na to. Tento koláč zaujme jak svou jednoduchostí, tak i příjemnou vůní vanilky. Zvládne ho i začátečník a svou chutí musí zaujmout i náročného gurmána.
Ingredience
Jako první přicházejí na řadu vejce. Je třeba oddělit žloutky od bílků. Žloutky se ponechají stranou a z bílků se vyšlehá hutný, pevný sníh. Když je připravený, nechá se v míse. Do druhé mísy se vloží žloutky a ty se začnou vyšlehávat s cukrem, dokud z nich nevznikne vláčná jednotná hmota. Tímto je základ na těsto připravený.
Bílková pěna s rozšlehanými žloutky se začne opatrně smíchávat v jednotnou podobu. V tu chvíli přichází na řadu také ostatní ingredience. A to voda, dále také mléko a pochopitelně voda. Chybět nesmí ani máslo. To by mělo být povolené, v lepším případě by mělo být rozpuštěné, jelikož se s jednotlivými ingrediencemi mnohem lépe spojí.
Když je těsto hotové, je připraveno na nalití do plechu. Ten se volí raději hlubší. Základem je buď jeho vymazání máslem a vysypání moukou, nebo použití pečicího papíru. To je metoda mnohem jednodušší a lépe funkční. Když je pečicí papír na místě, těsto se nalije do plechu a důkladně se rozetře až do stran. Je třeba zajistit, aby bylo všude stejně vysoké a díky tomu se správně propeklo.
Plech s těstem na závěr zamíří do trouby. Ta by měla být rozehřátá na vcelku standardní teplotu 180 stupňů Celsia. Doba pečení je vzhledem k charakteru dezertu a výšce zhruba 60 minut. Když je hotovo a povrch je zlatavý, stačí vyndat a nechat při pokojové teplotě chladnout. Následně dezert nakrájíme a podáváme. Ideální je pro ozvláštnění posypat ho moučkovým cukrem a přidat například i trochu domácí šlehačky, nebo kousků čerstvého, popřípadě kompotovaného ovoce.