Nejjednodušší způsob, jak oloupat vařené brambory - postup přípravy
Loupání brambor je zlá práce. A loupání vařených brambor je ještě mnohem horší, zvláště pak, pokud jich je opravdu hodně. Slupky se vám lepí na nůž, na prsty i zpátky na už oloupané brambory a poměr stráveného času a výsledného výkonu často bývá velmi frustrující. Co kdybychom vám ale řekli, že existuje způsob, jak uvařené brambory oloupat mnohem snáze a hlavně rychleji? Tenhle jednoduchý trik vám změní váš kulinářský život, který už navždy budete rozdělovat do dvou období – předtím a poté, co jste se tenhle šikovný způsob naučili.
Nařízněte brambory
Začněte svou práci tím, že předtím, než ponoříte brambory do vody v hrnci, věnujte jim chvilku (stejně slupku budete před vařením mýt a kartáčovat, a tak tuto fázi můžete provést během této práce) a kolem dokola slupku nařízněte. Řez vůbec nemusí být hluboký. Stačí, když narušíte integritu slupky. Prstenec ale musí být uzavřený, jinak by tento trik nefungoval.
Uvařte brambory doměkka
Než brambory ponoříte do vody, přiveďte ji nejprve k varu. Pak přidejte sůl a když se rozpustí, tak nakonec i brambory s naříznutou slupkou. Vařte je tak dlouho, dokud brambory nezměknou. To můžete zkontrolovat jednoduše tak, že do jedné z nich zapíchnete nůž.
Zprudka je zchlaďte
Když jsou brambory uvařené a měkké, připravte si velkou mísu, kterou naplňte vodou. Ta musí být co nejstudenější. Tomu můžete pomoci tak, že do ní přidáte kostky ledu. Brambory pak slijte z vroucí vody a ihned je opatrně, ať se nespálíte, přeneste do mísy s ledovou vodou.
Oloupejte slupku
Nechte brambory v ledové lázni tak dlouho, až úplně vychladnou. V tu chvíli zjistíte, že při pokusu o jejich vyjmutí vám brambora ze slupky sama mezi prsty vyklouzne.
Nemusíte ztrácet čas se žádnými noži a postupným loupáním. Stačí vám jenom trochu ledu a je vystaráno. Mějte však na paměti, že mladé brambory s tenkou slupkou tímto způsobem loupat nelze. U těch si ale pomůžete s obyčejnou čistou drátěnkou na nádobí, s jejíž pomocí slupku jednoduše seškrábete.