Nemarcipánové brambůrky s piškotem a vanilkovým krémem - postup přípravy
Marcipánové brambory jsou klasické cukroví, které ale je ale docela drahé na výrobu. Proto babičky vynalézaly, jak ho připravit levněji, až vznikl recept, který paní Jitka Zeiselová zdědila po své babičce a který sestává jen z běžných a cenově dostupných ingrediencí.
Ingredience
Na krém
Na dohotovení
Smíchejte krupičku s moučkovým cukrem, změklým máslem, vodou a mandlovou esencí a vytvořte hladké a homogenní těsto. Zabalte ho do kusu potravinářské fólie a nechte při pokojové teplotě 24 hodin uležet.
Uvařte podle návodu vanilkový pudink ve 400 ml mléka a nechte ho vychladnout. Máslo vyšlehejte se lžící moučkového cukru do pěny a postupně po lžících do něj zašlehávejte vychladlý pudink. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu s kouskem másla a tuto směs zapracujte do připraveného krému. Nakonec vmíchejte dle chuti trochu rumu. Ten nejen dodá pikantní příchuť, ale i poněkud prodlouží trvanlivost krému. I tak je ale určený pro rychlou spotřebu, a proto jej nedělejte příliš dlouho dopředu.
Berte dětské piškoty a po dvojicích je slepujte připraveným krémem, vyskládejte je na tác a dejte je do lednice ztuhnout. Připravte si misku se směsí vody a rumu a vedle připravené krupičkové těsto. Z něj uždibujte kousky a zformujte z nich v ruce placičku. Dvojici slepených piškotů namočte do rumu s vodou a zabalte ji do připraveného kousku těsta, které následně uzavřete do tvaru kuličky a obalte v kakau nebo v rozdrceném Granku.
Hotové brambůrky vložte do papírových košíčků a podávejte.
Z uvedeného množství ingrediencí připravíte kolem 30 až 35 kusů nemarcipánových brambor.