Německé zelí s červenou řepou, mrkví a jablkem - postup přípravy
Zelí k pečenému masu je takřka neodmyslitelnou přílohou. Pokud jste zvyklí jenom ohřát zelí naložené ve sklenici, případně ho lehce dochutit a zahustit, pak si velmi zjednodušujete – a hlavně ochuzujete život. Chuťový zážitek ze zelí může být mnohonásobně bohatší. Přitom práce vám to nedá o mnoho více než to klasické. Stačí jen přidat navíc pár neobvyklých surovin.
Ingredience
Oloupejte červenou řepu, rozkrájejte ji na plátky a ty pak pokrájejte na jemné nudličky.
Na kamnech rozehřejte pánev s trochou rostlinného oleje, vhoďte na něj pokrájenou červenou řepu, zakápněte jednou čajovou lžičkou vinného octa a chvilku restujte.
Oloupejte velkou mrkev, pokrájejte ji na podélné plátky a ty nasekejte na tenké nudličky, které přihoďte do pánve s červenou řepou a promíchejte.
Červené cibule oloupejte, překrojte na poloviny a pokrájejte na tenké půlměsíčité plátky, které opět přidejte do pánve se zeleninou.
Všechnu zeleninu společně restujte dalších 10 minut.
Hlávku zelí zbavte svrchních listů, omyjte ji pod tekoucí vodou a osušte papírovými utěrkami. Překrojte ji na poloviny a jednu z nich odložte stranou na příště. Zbylou polovinu zelí zbavte košťálu a nakrájejte ji ostrým nožem na co nejtenčí nudličky. Rukama je promačkejte a nalámejte, aby zjemněly a změkly a přidejte je do pánve k ostatní zelenině.
Přilijte 100 mililitrů vody, zakryjte pokličkou a 30 minut duste.
Po půl hodině přidejte ke směsi celý hřebíček, mletý černý pepř a trochu soli a všechny ingredience vzájemně důkladně promíchejte.
Zelené jablko oloupejte ze slupky a na hrubém struhadle z něj ostrouhejte dužninu, kterou následně přidejte do pánve se zelím a zeleninou. Promíchejte a vařte dalších 5 minut.
Hotové zelí servírujte čerstvé spolu s pečeným masem, bramborovými knedlíky či s haluškami.
Dobrou chuť.