Německý bramborový salát se zelím - postup přípravy
Německá kuchyně není příliš rozšířená, což je škoda. Skrývá několik zajímavých receptů, jak na hlavní jídla, tak přílohy. Tento zajímavý bramborový salát se zelím patří mezi populární přílohy, nejenom u našich západních sousedů.
Ingredience
Základem receptu jsou brambory. Ty se i se slupkou vloží do hrnce, zalijí se vodou a následně se přivedou k varu. Vaří se zhruba 30–45 minut, dle jejich velikosti. Důležité je, aby byly měkké, ne však rozvařené. Také je důležité, aby voda na brambory již byla osolená. Po dobu, co se vaří brambory si lze připravit zelí. To by mělo být čerstvé. Pomocí nože se nakrájí na tenké nudličky. Takzvaně se nakrouhá. Hotové zelí následně zamíří do mísy.
Hlavní přípravné práce jsou minulostí. Je tedy možné připravit si ochucovací směs ze soli, pepře a jablečného octu. Vše se důkladně promíchá a poté se přidá také olivový olej. Tento dresink se následně přidá do zelí, které se s ním velmi důkladně promíchá. Zelí tak získá velmi zajímavou chuť.
Další zeleninovou složkou je červená cibule, ale lze použít také bílou. Cibule se rozpůlí a následně se nakrájí na velmi tenké plátky. Na troše oleje se nechá lehce opéct. Poté se k cibuli přidá také prolisovaný česnek. Ten by se neměl restovat příliš dlouho, aby nedošlo k jeho hořknutí. Mezi tím, co se zelenina restuje si lze připravit další, majonézový dresink. A to mixováním oleje s mlékem. Pro dochucení se přidá sůl, pepř a hrubozrnná hořčice.
Když je na bramborový salát se zelím vše hotové, může se vše smíchat dohromady. Brambory se oloupou a následně nakrájí na kostičky. Přidá se orestovaná cibulka, dále na kolečka nakrájené okurky a také připravená majonézová směs. K tomuto všemu se následně přidá také ochucené zelí. Tím je tato příloha hotová. Lze ji podávat třeba k masu, ale hodí se například i na jakékoliv opečené bagetky, nebo jiná pečiva.