Neobvyklé palačinky s tvrdým tvarohem a kefírem - postup přípravy
Jemné a voňavé palačinky se strouhaným tvrdým tvarohem jsou ideálním podkladem pro širokou škálu slaných i sladkých náplní. Pokud chcete slanou variantu, stačí jen ubrat množství použitého cukru. Takové palačinky pak můžete doplnit bylinkovým tvarohem, uzeninou a sýrem či zeleninovou náplní s bylinkami. Sladké pak naplňte zmrzlinou, šlehačkou, sladkým tvarohem či marmeládou. Skvělé jsou také s lískooříškovou nutellou!
Ingredience
Tvrdý tvaroh nastrouhejte na jemném struhadle. V misce smíchejte kefír s mlékem, solí, cukrem a jedlou sodou, vyklepněte k této směsi dvě vajíčka a vše metličkou vyšlehejte do hladké a jednolité směsi.
Pak po částech přidávejte hladkou mouku, kterou důkladně zašlehejte tak, aby v těstě nezůstaly hrudky. Pokud by se přeci jen nějaké objevily, pomozte si tyčovým mixérem, který vás hrudek za pár sekund jako mávnutím kouzelného proutku zbaví.
Nakonec přidejte do těsta strouhaný tvaroh a čtyři polévkové lžíce rostlinného oleje (nejlépe řepkového, který je nejvíce chuťově neutrální) a znovu vyšlehejte dohladka.
Na kamnech rozehřejte pánev s trochou oleje. Když je horká, ztlumte plamen na střední intenzitu, odeberte z těsta jednu dávku a nalijte ji na povrch pánve tak, aby se rozlila po celém jím povrchu do tenké vrstvičky.
Smažte palačinku z jedné strany tak dlouho, dokud její povrch neztuhne, aby se dala otočit na druhou stranu. Když je z obou stran zlatavá, sejměte ji z pánve na talíř a pokračujte s další palačinkou. Dejte pozor, aby se nespálily, těsto je k tomu velmi náchylné. Pokud by se začaly přichytávat, přidejte trochu oleje a případně ještě zmírněte plamen. Záleží totiž také na síle dna použité pánve.
Hotové palačinky podávejte se zakysanou smetanou, sladkým krémem, ovocným džemem nebo třeba s mákem či s klobásou nebo slaným tvarohem. Jak už jsme řekli na začátku, vybrat můžete cokoliv, co máte rádi.
Dobrou chuť.