Neobvyklý koláč „Berry Basket“ z ovocných košíčků s tvarohovým krémem - postup přípravy
Jako včelí plástev vypadá dezert, který se vám dnes chystáme představit. Je složený z malých košíčků plněných lahodným krémem z tvarohu a sladkým bobulovým (nebo jakýmkoliv jiným) ovocem. Vypadá nádherně a chutná ještě lépe. Je přitom snadný na výrobu i nenáročný na suroviny. Jeho originální název zní Berry Basket, což znamená bobulový koš. To ostatně zcela přesně vystihuje to, co tento dezert ve skutečnosti je.
Těsto
Náplň
Zahřejte mléko, aby bylo horké. Přidejte do něj lžičku soli, 3 až 4 lžíce cukru a máslo a míchejte, dokud se všechny přísady úplně rozpustily. Zchlaďte tak, aby mělo mléko asi 35 stupňů.
Do hluboké mísy prosejte 550 gramů hladké mouky a 50 gramů odložte do jiné misky. Do hlavní mísy přisypejte droždí, vyklepněte jedno vajíčko a přilijte teplé ochucené mléko.
Nakonec dodejte do těsta ještě rostlinný olej a uhněťte pevné, elastické a nelepivé těsto.
Když se přestane lepit na stěny nádoby, vyklopte ho na pracovní plochu a hněťte ho rukama. Postupně přidejte i zbývajících 50 gramů mouky, které jste si předtím odložili stranou. Uhnětené těsto vložte zpátky do mísy, zakryjte ho potravinářskou fólií a nechte ho stát 1,5 hodiny na teplém místě, aby vykynulo.
Zatímco těsto kyne, připravte si náplň.
Umyjte a osušte ovoce, odstraňte z něho případné pecky a stopky a pokud je větší, nakrájejte ho na plátky.
Tvaroh vložte do misky a přidejte k němu podle chuti cukr. Vyklepněte vajíčko, oddělte žloutek a bílek, přičemž žloutek vložte do misky s tvarohem a promíchejte do jednolité konzistence. Bílek rozšlehejte zvlášť vidličkou.
Vykynuté těsto vyklopte na vál a znovu ho lehce propracujte rukama. Nechte ho dalších 10 až 15 minut stát a pak ho rozválejte do tenké placky.
Kulatým hrnkem nebo sklenicí vykrájejte z těsta kruhy a jejich povrch pomažte rozšlehaným bílkem.
Doprostřed každého kroužku vložte lžičku tvarohové náplně a na protilehlých stranách je smáčkněte do tvaru lodičky.
Nízkou kulatou dortovou formu vymažte olejem a lehce vysypejte moukou. Vyskládejte do ní tvarohové lodičky tak, aby tvořily soustředné kruhy a velmi těsně přiléhaly na sebe.
Do každého košíčku pak vmáčkněte pár kousků ovoce.
Koláč ve formě zakryjte potravinářskou fólií a nechte naposledy kynout asi 30 až 40 minut.
Ze zbylých ingrediencí, tedy zbytku těsta, tvarohové náplně a ovoce, následně vyrobte stejným způsobem druhý koláč.
Po vykynutí vložte formu s koláčem do trouby předehřáté na 180 °C a pečte ho 35 až 40 minut, dokud těsto nezíská zlatohnědý nádech.
Hotovou dobrotu vyndejte z trouby, nechte vychladnout a podávejte se šálkem voňavého čaje nebo kávy.
Dobrou chuť.