Novoroční dezert ze smetany, jogurtu a bílé čokolády - postup přípravy
Dezerty do pohárků jsou velmi lahodné a obvykle i snadné a rychlé. To se hodí, zejména pokud se chystáme jich připravovat víc. I když počty osob na silvestrovských oslavách kvůli pandemii COVID-19 se značně zúžily, ani tak je dobré jejich přípravy nepodcenit. Přinášíme vám návod na unikátní dezert, který je snadný, rychlý, a přitom neskutečně dobrý.
Ingredience
Dvě tabulky bílé čokolády rozkrájejte na čtverečky, anebo je nalámejte na malé kousky a vhoďte je do kastrůlku. Zalijte je plnotučnou smetanou a položte na kamna. Na mírném ohni směs zahřívejte tak dlouho, dokud se čokoláda nezačne rozpouštět. Stěrkou pak směs začněte míchat a když získáte hladkou a jednolitou hmotu, můžete ji odstavit z kamen.
Odstavenou směs chvilku míchejte, aby poněkud zchladla. Poté k němu do kastrůlku vyškrábejte z kelímku pořádně hustý a tučný bílý jogurt a velmi dobře promíchejte stěrkou nebo lžící, abyste dostali hladkou a světlou směs. Připravte si skleněné pohárky, mističky nebo skleničky. Oloupejte mandarinky, anebo otevřete konzervu s těmi naloženými. Pokud použijete čerstvé ovoce, nezapomeňte měsíčky co nejlépe zbavit bílých kousků vnitřní části slupky. Zbytečně by pokazily dojem z perfektního dezertu.
Na dno pohárků či skleniček položte jeden nebo dva měsíčky mandarinky a polijte je smetanovou směsí tak, aby byly celé ponořené. Pak po obvodu vyskládejte opět kroužek mandarinek a jednu položte doprostřed. Znovu vše zalijte vrstvou krémového dezertu. Vložte ještě několik kousků, které vyplní mezery, dolijte krém až po okraj a vložte do lednice zchladit alespoň na 30 minut.
Vychlazené dezerty vyndejte z lednice ven, na povrch hladiny doprostřed dezertu položte dva ozdobné měsíčky mandarinky a zasypejte vše hoblinkami tmavé strouhané čokolády. Nyní už stačí pohárky vyrovnat na stůl s nabídkou občerstvení a počkat na chválu a ódy od ohromených hostů.