Ořechový dort s dvěma druhy krémových náplní - postup přípravy
Chystáte pro svého partnera nebo potomka narozeninovou oslavu? Pak nesmí na slavnostně prostřeném stole chybět skvostný dort. Vsaďte třeba na ten křehký ořechový se žloutkovým a smetanovým krémem s čokoládou!
Korpus
Žloutkový krém
Smetanový krém s čokoládou
Začněte přípravou těsta na ořechové korpusy. V míse si vyšlehejte do tuhého sněhu vaječné bílky a postupně do nich zakomponujte i cukr, mléko, prosátou polohrubou mouku a mleté vlašské oříšky. Měli byste získat nadýchané těsto polotekuté konzistence. To rozdělte na tři stejně objemné části a postupně pečte v kulaté formě na koláč (o průměru cca 26 cm) po dobu cca 15 minut při teplotě 180 °C. Upečené ořechové korpusy nechte zchladnout.
Než korpusy vychladnou, pusťte se do přípravy krémů. Jako první přijde na řadu ten žloutkový. V menším rendlíku si svařte na středním plamenu mléko spolu se žloutky, moukou a cukrem. Až bude pudinková hmota hotová, odstavte ji, nechte zchladnout a nakonec do ní zašlehejte měkké máslo. Pak tvořte smetanovou náplň. Ve vodní lázni si rozmíchejte vaječné žloutky s cukrem. V dalším kroku přidejte nalámanou čokoládu a na závěr i kousky másla. Dále si vyšlehejte do tuhého sněhu smetanu a vlijte do ní po lžících čokoládovou směs, která již zchladla. Tak vytvoříte druhý krém.
Nyní zkompletujte ořechový dort. Na první plát korpusu naneste nejprve žloutkový krém (asi polovinu) a na něj rovnou natřete ten čokoládový (také polovinu). Přiklopte druhým plátem a pokračujte stejným způsobem. Dort zakončete třetím korpusem a dejte tuhnout do lednice alespoň přes noc. Pak podávejte pokrájené na menší porce spolu s šálkem kávy. Přejeme vám dobrou chuť.