Originální saláty z obyčejného zelí dvakrát jinak - postup přípravy
Zelná hlávka je nádoba plná zdraví. Kromě toho je velmi chutné a navíc levné. Můžete si ho tak dopřát i tehdy, když máte zrovna hluboko do kapsy. Představíme vám dva druhy zeleninových salátů, které zpestří váš jídelníček a dodají vám spoustu svěží energie.
Salát z hlávkového zelí s jablkem a kukuřicí
Zelný salát s koriandrem a vejci
Salát z hlávkového zelí s jablkem a kukuřicí
Zelí zbavte svrchních listů a zbytek hlávky nakrouhejte na tenké nudličky, které v případě potřeby ještě přepulte. Okurky nakrájejte na plátky a ty rozdělte na nudličky. Jablko oloupejte a dužninu nakrájejte na nudličky.
Přidejte sterilovanou kukuřici, jemně nasekaný kopr a zálivku ze zakysané smetany, citronové šťávy a ochucenou solí a pepřem. Vše důkladně promíchejte a podávejte.
Zelný salát s koriandrem a vejci
Zelí opět nakrouhejte ostrým nožem na velmi tenké nudličky a vložte je do hluboké mísy. Okurky nakrájejte na plátky, které pak rozdělte na proužky o síle kolem dvou milimetrů. Kopr i koriandr zbavte tuhých stonků a nať nasekejte najemno. Obojí pak přidejte do mísy se zelím a okurkou.
Vajíčka uvařte natvrdo, což bude trvat kolem 10 minut. Propláchněte je studenou vodou, oloupejte je a rozpulte. Vyjměte žloutky a vložte je do menší misky. Bílky nakrájejte na proužky a vhoďte je do salátové mísy. Ke žloutkům přidejte sůl a pepř, přikápněte trochu oleje a přidejte jednu nebo dvě čajové lžičky hořčice. Všechno vidličkou rozmělněte a promíchejte. Pak přidejte tři lžíce zakysané smetany, znovu promíchejte a tímto dresingem zalijte salát v míse. Zeleninu s dresingem promíchejte a podávejte.