Ovocný dort Jánošík s rybízem a dvěma druhy krému - postup přípravy
Krásný a velmi reprezentativně vyhlížející dort jménem Jánošík se může pochlubit hned dvěma druhy krému a červeným rybízovým želé ukrytým uvnitř mezi dvěma pláty bílkového korpusu. Bude perfektní pro každou slavnostní příležitost i jako sladké pohoštění na party.
Korpus
Pudinkový krém
Želé
Smetanový krém
Poleva
Nejprve připravte těsto. Vyklepněte vajíčka a oddělte od nich bílky, které vyšlehejte do pevné pěny. Když začne sníh houstnout, v několika fázích do něj zašlehejte cukr. Po jednom pak zašlehávejte do hmoty i oddělené žloutky.
Nakonec do směsi prosejte hladkou mouku spolu s kakaovým práškem a práškem do pečiva a s pomocí špachtle jemným krouživým pohybem promíchejte. Hotové těsto nalijte do plechu o rozměrech 24 x 24 cm vyloženého pečicím papírem, uhlaďte povrch do roviny a vložte péct do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C po dobu 15 minut. Po dopečení nechte korpus vychladnout a podélně ho rozkrojte na dva pláty.
Nyní připravte pudinkový krém. Dva sáčky smetanového pudinku rozmíchejte v půl hrnku mléka dohladka. Zbylé mléko nalijte do hrnce a spolu s cukrem ho přiveďte k varu. Do vroucího mléka vlijte rozmíchaný pudinkový prášek a za stálého míchání vařte, dokud nezhoustne. Pak hrnec odstavte ze sporáku, pudink přelijte do studené misky, zakryjte ho přilnavou fólií a nechte úplně zchladnout. Vyšlehejte změklé máslo do krému a postupně k němu zašlehávejte vychladlý pudink. Nakonec dochuťte citronovou šťávou a znovu krátce prošlehejte.
Do formy vložte acetátovou fólii a položte do ní jeden plát zchladlého korpusu. Potřete ho ovocným čajem a rozetřete na něj pudinkový krém do rovnoměrné vrstvy.
Červenou želatinu rozpusťte ve vroucí vodě, smíchejte ji s rozmrazeným rybízem a počkejte, až začne želé tuhnout. Pak jej navršte na vrstvu pudinkového krému. Na něj položte druhý korpus, který rovněž potřete čajem.
Ledově vychlazenou smetanu vyšlehejte s moučkovým cukrem a ztužovačem šlehačky do pevné pěny. Ke šlehačce přidejte mascarpone a krátce promíchejte. Vzniklý krém rozetřete jako poslední vrstvu na druhém plátu korpusu, urovnejte povrch do hladké roviny a vložte dort do lednice nejlépe přes noc vychladit.
Druhý den rozpusťte čokoládu a smíchejte ji se smetanou. Touto polevou pak postříkejte povrch dortu a podávejte.