Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Pancetta z vepřového bůčku s česnekem

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut

Pancetta z vepřového bůčku s česnekem - postup přípravy

Pancetta z vepřového bůčku je aromatický pokrm, plný výrazné chuti česneku, bylinek a koření. Můžete ji použít k přípravě těstovin, polévek i slavnostních mís.

Ingredience pro:
1 kus
+ -
Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Z vepřového bůčku odstraňte kosti, tvrdou tkáň a kůži. Okraje masa zarovnejte tak, abyste získali tvar obdélníku a maso ochuťte dusitanovou solí, hnědým cukrem a klasickou solí. 

Poznámka: Na mase nechte co nejvíce tuku.

2. KROK

Na maso nasypte také práškový antioxidant, černý pepř a muškátový oříšek, Přidejte nasekaný česnek s majoránkou  a tymiánem. Všechny ingredience důkladně zapracujte do masa, které následně zarolujte a vložte do sáčku, který zavažte. 

3. KROK

Pancettu vložte na 7 dní do lednice. Pokud po této době nebude maso v nejtlustším místě pevné, ale naopak bude měkké, nechte ho v lednici další 1–2 dny. 

Poznámka: Po celou dobu, co bude maso v lednici, ho denně otáčejte. 

4. KROK

Po této době pancettu ze sáčku vyjměte, odrolujte a znovu pevně zarolujte, abyste odstranili maximum vzduchu. Maso svažte provázkem, aby drželo tvar, zabalte ho do kolagenní fólie a, pomocí elastické síťky, ho zavěste na chladné a vlhké místo, kde ho nechte 2 týdny sušit. 

5. KROK

Tip: Ideální teplota pro sušení je 10–14 °C při 70% vlhkosti. Dobrým místem pro sušení je například sklep nebo vinný sklípek. 

6. KROK

Po dvou týdnech sušení maso odbalte a servírujte ho nakrájené na plátky. Pancettu skladujte v igelitovém sáčku, v lednici, kde vydrží až 3 týdny. 

7. KROK

Tip: Pancettu můžete podávat jako svačinku, ale také z ní udělat součást slavnostních mís. Můžete ji rovněž použít k přípravě špaget carbonara, zakomponovat ji do polévek nebo fazolových pokrmů. 

8. KROK

Pokud máte svůj oblíbený rychlý recept, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Rychlé mňamky: Recepty do 15 minut.

9. KROK

Videopostup krok za krokem

10. KROK

Zdroj receptu: Charcutaria

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů