Pancetta z vepřového bůčku s česnekem - postup přípravy
Pancetta z vepřového bůčku je aromatický pokrm, plný výrazné chuti česneku, bylinek a koření. Můžete ji použít k přípravě těstovin, polévek i slavnostních mís.
Ingredience
Z vepřového bůčku odstraňte kosti, tvrdou tkáň a kůži. Okraje masa zarovnejte tak, abyste získali tvar obdélníku a maso ochuťte dusitanovou solí, hnědým cukrem a klasickou solí.
Poznámka: Na mase nechte co nejvíce tuku.
Na maso nasypte také práškový antioxidant, černý pepř a muškátový oříšek, Přidejte nasekaný česnek s majoránkou a tymiánem. Všechny ingredience důkladně zapracujte do masa, které následně zarolujte a vložte do sáčku, který zavažte.
Pancettu vložte na 7 dní do lednice. Pokud po této době nebude maso v nejtlustším místě pevné, ale naopak bude měkké, nechte ho v lednici další 1–2 dny.
Poznámka: Po celou dobu, co bude maso v lednici, ho denně otáčejte.
Po této době pancettu ze sáčku vyjměte, odrolujte a znovu pevně zarolujte, abyste odstranili maximum vzduchu. Maso svažte provázkem, aby drželo tvar, zabalte ho do kolagenní fólie a, pomocí elastické síťky, ho zavěste na chladné a vlhké místo, kde ho nechte 2 týdny sušit.
Tip: Ideální teplota pro sušení je 10–14 °C při 70% vlhkosti. Dobrým místem pro sušení je například sklep nebo vinný sklípek.
Po dvou týdnech sušení maso odbalte a servírujte ho nakrájené na plátky. Pancettu skladujte v igelitovém sáčku, v lednici, kde vydrží až 3 týdny.
Tip: Pancettu můžete podávat jako svačinku, ale také z ní udělat součást slavnostních mís. Můžete ji rovněž použít k přípravě špaget carbonara, zakomponovat ji do polévek nebo fazolových pokrmů.
Pokud máte svůj oblíbený rychlý recept, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Rychlé mňamky: Recepty do 15 minut.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Charcutaria