Pečená kuřecí křídla v medu a sójové omáčce - postup přípravy
Kuře patří mezi oblíbená jídla dětí i dospělých. Popularitě se v našich luzích a hájích těší zejména kuřecí řízky, ale své nejbližší ani návštěvu neurazíte ani celým pečeným kuřetem. Velkou výhodou kuřecího masa je, že jej snadno můžete kombinovat s prakticky jakoukoli přílohou a dalšími surovinami. I proto, že maso z prsních řízků je chuťově nepříliš výrazné, a tak se dalším ingrediencím snadno přizpůsobí. Gurmáni však dávají před prsním masem přednost masu ze stehen a křídel, které je chuťově výraznější. Proto pro vás máme jednoduchý a rychlý recept na pečená kuřecí křídla. Tato křídla chutnají díky kombinaci medu a sójové omáčky tak trochu exoticky, a přitom nejde o nic neobvyklého. Podobně upečená křídla se běžně servírují v řadě českých restaurací. Pokud dáte křídla marinovat už den předem, oběd budete mít hotový raz dva, křídla se upečou sama.
Ingredience
Kuřecí křídla je dobré nechat v zálivce několik hodin v lednici, aby dobře nasákla její chuť, ale není to nezbytně nutné. Kuře každopádně dobře očistěte, omyjte a prosolte. Připravená kuřecí křídla dejte do dostatečně velké mísy a přelejte je medem a slunečnicovým olejem.
Přidejte mleté koření včetně pepře a nakonec i nakrájený, nebo ještě lépe propasírovaný česnek. Všechna křídla marinádou důkladně potřete, misku překryjte potravinářskou fólií a odložte do lednice.
Marinovaná kuřecí křídla vyskládejte do pekáče tak, aby se pokud možno příliš nedotýkala, a přelijte zbývající marinádou.
Pekáč dejte péci do trouby předehřáté na 220°C po dobu 50-60 minut, záleží hlavně na velikosti jednotlivých křídel. Kuřecí křídla budou upečená, až se zbarví dozlatova a zbytek marinády se z pekáče odpaří.
Pečená křídla se nejsnáze jí rukama, můžete je přikusovat například s chlebem. Pokud je připravujete jako hlavní polední jídlo, můžete k nim uvařit brambory, bramborovou kaši, nebo je servírovat na asijský způsob s rýží. Čechy určitě potěší, že k těmto kuřecím křídlům se bez ohledu na přílohu skvěle hodí pivo, nejlépe hořký ležák.