Pečená vepřová žebírka v kanadském stylu s jablečným pyré, česnekem a skořicí - postup přípravy
Vepřová žebírka jsou populární zejména na severoamerickém kontinentu. Drsní mužové na severu USA a v Kanadě se předhánějí, kdo přijde s báječnějším receptem na grilovaná nebo pečená vepřová žebra, která se zdají být ryze mužskou záležitostí. Opak je ale pravdou. Všechny prsty si po žebírku olízne i jemná dáma.
Ingredience
Do hluboké mísy nalijte jablkové pyré a smíchejte ho s kečupem. Přidejte dvě polévkové lžíce hnědého cukru a přilijte sójovou omáčku (vyberte si tu hustou a kvalitní, bez zbytečných příkras a ochucovadel). Z poloviny citrónu vymačkejte přímo do misky s ostatními ingrediencemi šťávu. Ke směsi přisypejte podle chuti sůl a po půl čajové lžičce sušeného česneku, mletého černého pepře, sladké papriky a také mleté skořice, která celému receptu dodá na téměř orientální pikantnosti. Všechny ingredience pak velmi důkladně a poctivě promíchejte do jednolité směsi.
Vepřová žebra, pokud je to nutné, zbavte kůže a rozkrájejte je podél kostí na jednotlivé kousky. Vsypte je do hluboké mísy, přelijte je připravenou kořenící směsí a promíchejte tak, aby se všechno maso ze všech stran pěkně obalilo načervenalou tekutinou. Vložte maso v míse do ledničky a nechte ho marinovat dalších 30 až 60 minut.
Mezitím rozehřejte troubu na 220 °C, připravte si plech na pečení a kus alobalu na jeho zakrytí. Odleželá marinovaná žebírka vyklopte do plechu, vyrovnejte je vedle sebe, aby se nepřekrývala, zakryjte hliníkovou fólií a nechte péct ve vyhřáté troubě po dobu 50 minut.
Poté odkryjte alobal. Pokud se v pekáči objeví příliš mnoho tekutiny, trochu jí odeberte. Pokud je jí příliš málo, lehce maso podlijte. S pomocí silikonové štětky pak výpekem potřete povrch žeber a pečte dalších 30 až 40 minut bez zakrytí, přičemž čas od času zkontrolujte množství omáčky v plechu a žebírka s ní potřete. Hotová žebra podávejte s opečenými brambory a čerstvým zeleninovým salátem.