Pečená vepřová žebírka v marinádě s jablkem a skořicí - postup přípravy
Pečená vepřová žebra jsou snem každého pořádného chlapa. Není kumšt je hodit do trouby, ale připravit je tak, aby byla zvnějšku krásně křupavá, uvnitř zůstala šťavnatá a skrz naskrz byla prosáklá příjemnou chutí koření. K tomu potřebujete nějakou lahodnou marinádu, kterou výsledek povýšíte do úplně jiných sfér. Zkuste recept na žebírka s jablkem a skořicí, to je totiž přesně to, co hledáte. Zvládnete to hravě a chuť je bezkonkurenční.
Ingredience
Marináda
Nejprve připravte kořenící směs. Do misky nasypejte dvě lžičky soli, půl lžičky mletého černého pepře, jednu a půl lžičky granulovaného česneku a dvě vrchovaté lžíce sladké papriky. Směs dobře promíchejte.
Vepřová žebra v celku očistěte od hrudní blány a kůži nařízněte v rovnoměrných rozestupech tak, abyste vytvořili diagonální mřížku. Kůži posypejte kořenicí směsí a rukou ji důkladně vetřete do masa, včetně oblasti uvnitř zářezů. Pak maso otočte a nakořeňte ho i z druhé strany.
Stroužky česneku nakrájejte na hrubé kousky. Na straně bez kůže proveďte po celé ploše několik zářezů, do kterých vložte kousky česneku.
Čerstvé chilli papričky nakrájejte na kroužky a vyskládejte je na povrch strany s kůží. Maso zabalte do alobalu, vložte na plech a dejte do trouby rozehřáté na 200 °C péct po dobu 2,5 hodiny.
Jablko oloupejte a nastrouhejte ho na jemném struhadle. Vložte jej do hrnce, dodejte k němu šest polévkových lžic sójové omáčky, jednu lžičku pepře, jednu lžičku granulovaného česneku a dvě polévkové lžíce sladké papriky. Přidejte ještě jednu lžičku soli a skořice a dobře promíchejte. Vymačkejte šťávu z poloviny citrónu a přidejte ji do kořenící směsi. Hrnec položte na sporák a za stálého míchání 5 minut vařte, aby marináda zhoustla.
Po dvou a půl hodinách rozbalte pečené maso z alobalu. Ten ale nechte v plechu, postavte na něj mřížku a vyndejte na ni maso. Z obou stran ho potřete připravenou marinádou a tak, jak je, ho vložte zpátky do trouby. Zvyšte teplotu na 230 °C a nechte ho 10 minut dopéct.
Hotové maso nechte vychladnout, nakrájejte ho na plátky a užijte si tu dokonalou a šťavnatou chuť.