Pečená žebírka s bramborem a zakysanou smetanou - postup přípravy
Žebírka jsou populárním pokrmem u každého milovníka masa. Ty podle našeho receptu jsou jednoduché, šťavnaté a zvládnete je připravit i s netradiční přílohou. Ta z nich pomůže udělat plnohodnotné jídlo.
Ingredience
Vepřová žebra rozkrájejte podél kosti na několik menších kousků. Omyjte je, nechte okapat a osušte. V míse si připravte marinádu pro jejich ochucení. Do mísy postupně zamíří sójová omáčka, hrubozrnná a francouzská hořčice, dále také kečup a med. Vše se důkladně promíchá v jednotnou hmotu. V případě zájmu ji lze upravit dalším kořením, dle chuti. Dále se přidá také pepř a marináda je připravena. Jednotlivé kusy žeber do marinády důkladně namáčejte, aby se dostala na celé maso a všechny jeho části. Takto namarinovaná vepřová žebra nechte v míse s marinádou. Když to bude přes noc, bude to pro chuť jenom plus. Když čas nemáte, postačí 30 minut.
Brambory i se slupkou důkladně omyjte a očistěte. Následně je dejte do hrnce, zalijte vodou a osolte. Přiveďte je k varu a vařte, dle velikosti brambor asi 30–40 minut, dokud nebudou měkké. Mezi tím si v míse smíchejte zakysanou smetanu s nasekaným koprem. K této směsi dále přidejte také sýr nastrouhaný na hrubé ploše struhadla. Přidejte prolisovaný česnek a vše velmi důkladně promíchejte v jednotou směs. Tu dochuťte solí, případně pepřem a máte hotovo.
Uvařené brambory můžete přecedit. Když trochu vychladnou, nakrájejte je na menší kolečka. Ta vyskládejte do pánve nebo pekáčku, vytřeným olejem. Na brambory naneste hotovou směs ze zakysané smetany a důkladně rozetřete. Dejte péct do trouby při teplotě 180 stupňů na zhruba 15 minut. Poté vyndejte a příloha je hotová.
Žebírka vyložte do plechu vytřeného olivovým olejem. Rovnejte jeden kus vedle druhého. Zbytkem marinády žebírka polijte. Zabalte do alobalu a při teplotě 220 stupňů pečte asi 40 minut. Po uplynutí této doby sundejte alobal a při 200 stupních dopékejte. Potom i žebírka můžete servírovat.