Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Pečená žebírka s bramborem a zakysanou smetanou

2,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 55 minut

Pečená žebírka s bramborem a zakysanou smetanou - postup přípravy

Žebírka jsou populárním pokrmem u každého milovníka masa. Ty podle našeho receptu jsou jednoduché, šťavnaté a zvládnete je připravit i s netradiční přílohou. Ta z nich pomůže udělat plnohodnotné jídlo.

Ingredience pro:
6 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka:
1. KROK

Vepřová žebra rozkrájejte podél kosti na několik menších kousků. Omyjte je, nechte okapat a osušte. V míse si připravte marinádu pro jejich ochucení. Do mísy postupně zamíří sójová omáčka, hrubozrnná a francouzská hořčice, dále také kečup a med. Vše se důkladně promíchá v jednotnou hmotu. V případě zájmu ji lze upravit dalším kořením, dle chuti. Dále se přidá také pepř a marináda je připravena. Jednotlivé kusy žeber do marinády důkladně namáčejte, aby se dostala na celé maso a všechny jeho části. Takto namarinovaná vepřová žebra nechte v míse s marinádou. Když to bude přes noc, bude to pro chuť jenom plus. Když čas nemáte, postačí 30 minut.

2. KROK

Brambory i se slupkou důkladně omyjte a očistěte. Následně je dejte do hrnce, zalijte vodou a osolte. Přiveďte je k varu a vařte, dle velikosti brambor asi 30–40 minut, dokud nebudou měkké. Mezi tím si v míse smíchejte zakysanou smetanu s nasekaným koprem. K této směsi dále přidejte také sýr nastrouhaný na hrubé ploše struhadla. Přidejte prolisovaný česnek a vše velmi důkladně promíchejte v jednotou směs. Tu dochuťte solí, případně pepřem a máte hotovo.

3. KROK

Uvařené brambory můžete přecedit. Když trochu vychladnou, nakrájejte je na menší kolečka. Ta vyskládejte do pánve nebo pekáčku, vytřeným olejem. Na brambory naneste hotovou směs ze zakysané smetany a důkladně rozetřete. Dejte péct do trouby při teplotě 180 stupňů na zhruba 15 minut. Poté vyndejte a příloha je hotová.

4. KROK

Žebírka vyložte do plechu vytřeného olivovým olejem. Rovnejte jeden kus vedle druhého. Zbytkem marinády žebírka polijte. Zabalte do alobalu a při teplotě 220 stupňů pečte asi 40 minut. Po uplynutí této doby sundejte alobal a při 200 stupních dopékejte. Potom i žebírka můžete servírovat.

5. KROK

Video postup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů