Pikantní zelný salát s mrkví a rajčatovou zálivkou - postup přípravy
Pořádná dávka vitamínů v podobě chutného a voňavého zelného salátu se hodí v průběhu celého roku. Přísady jsou nenáročné a k dostání prakticky kdykoliv, proto si ho můžete dopřát klidně i vprostřed ledna.
Ingredience
Zelí nakrájejte na tenké nudličky a posypejte je solí Adyghe, podravkou či běžnou kuchyňskou solí a důkladně ho rukou promačkejte, aby změklo. Mrkev očistěte, nastrouhejte ji nahrubo a přidejte ji k zelí. Pokračujte v hnětení, dokud se oba druhy zeleniny nepromísí.
Nakládané okurky nastrouhejte nahrubo a co nejvíce z nich vymačkejte šťávu. S tímto procesem nespěchejte, některé okurky jsou tak vodnaté, že z nich šťáva odkapává i několik desítek minut. Když je důkladně vyždímaná, přidejte ji do mísy se zelím a mrkví.
Do směsi prolisujte česnek, přidejte na jemné proužky nakrájenou červenou cibuli, přisypejte hrášek a jemně nasekaný kopr a jarní cibulku. Přidejte lžíci chilli omáčky a několik lžic rajčatové šťávy. Salát důkladně promíchejte, podle potřeby přidejte ještě rajčatovou šťávu a zeleninu zakapejte slunečnicovým olejem.
Salát naposledy promíchejte. Nepodávejte ho ale ihned, nejprve ho nechte minimálně půl hodiny odležet, aby se chuti všech přísad náležitě propojily. Čím déle bude salát odleželý, tím lépe bude chutnat.
Videopostup krok za krokem