Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Piškotové řezy s vanilkovým krémem a želé polevou

4,2
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 50 minut
čas vaření Vaření: 40 minut

Piškotové řezy s vanilkovým krémem a želé polevou - postup přípravy

Také preferujete v teplých měsících lehčí dezerty? Potom si zkuste připravit piškotové řezy s vanilkovým krémem a želé polevou. Hodit se budou nejen jako zákusek k odpolední kávové siestě, ale také jako sváteční dezert pro vaše hosty.

Ingredience pro:
10 porcí

Korpus

Krém

Želé vrstva

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Začněte přípravou těsta na piškotový korpus. V míse si vyšlehejte do pěny vejce s cukrem. Poté přidejte špetku soli, prosátou polohrubou mouku, olej a vypracujte polotekuté těsto bez hrudek. To vlijte na plech s pečícím papírem a pečte v předehřáté troubě po dobu 35 až 40 minut při teplotě 180 °C. Hotový piškot vyjměte a nechte zchladnout.




Nyní se pusťte do výroby krémové náplně. V menším hrnci si svařte mléko se semínky z půlky vanilkového lusku. Poté odstavte a zakomponujte do mírně zchladlé mléčné tekutiny směs z vaječných žloutků, cukru a kukuřičného škrobu. Nakonec vraťte mléko na plotnu a vařte na mírném plamenu do zhoustnutí cca 5 až 10 minut a občas promíchejte. Také je potřeba vyšlehat si do tuhého sněhu smetanu se ztužovačem. Šlehačku následně zakomponujte do vanilkového pudinku, který bude již chladnější. A ještě zbývá připravit želé polevu. To učiníte tak, že si svaříte v broskvové šťávě a vodě želatinu v prášku. Postupovat ovšem můžete dle návodu na balení želatiny.


Nyní jste ve fázi, kdy je možné všechny komponenty sestavit v hotové piškotové řezy. Začněte tím, že na korpus natřete rovnoměrně vanilkový krém se šlehačkou. Nakonec na náplň navrstvěte čerstvé ovoce (borůvky, maliny) a přelijte želé polevou po celé ploše. Dezert nechte zatuhnout ideálně v lednici a poté podávejte pokrájený na menší kousky třeba s čajem a kávou. Dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů