Placka z bramborového těsta plněná mortadellou a sýrem se zeleninovým salátem - postup přípravy
Jak si představujete perfektní večeři? Musí být sytá, aby vám v noci nekručelo v žaludku? A také chutná, to je jasné. Navíc by mohla být snadno připravitelná a rychlá, abyste netrávili celý večer u plotny. Hromada zeleniny navíc taky není na škodu. Zní to jako nesplnitelný sen? Ale kdepak! Právě takový recept jsme si pro vás dnes připravili! Nechte se zlákat jeho nezaměnitelnou vůní!
Plněná placka
Zeleninový salát
Salám mortadella nakrájejte na tenké proužky. Oloupejte tři brambory, nakrájejte je na čtvrtky a vhoďte je do hlubokého hrnce. Zalijte je studenou vodou, postavte na kamna a přiveďte k varu. Jakmile začne voda vřít, přidejte jednu čajovou lžičku soli a vařte brambory doměkka. Když jsou hotové, slijte je, nechte chvíli zchladnout a odpařit přebytečnou vodu, vyklopte je do hluboké mísy a rozdrťte je ručním drtičem na kaši.
Vyklepněte k rozdrceným bramborám jedno vajíčko a vidličkou směs promíchejte do jednolité konzistence. Přes jemné sítko pak přisypejte hladkou mouku a dokořeňte mletým černým pepřem a vše znovu důkladně promíchejte. Potřete si ruce olivovým olejem a pokračujte ve hnětení ručně, abyste získali homogenní těsto, které rozdělte na dvě části.
Na kamnech rozehřejte pánev jemně pokropenou olivovým olejem. Z jedné poloviny bramborového těsta rukama vytvarujte velkou placku o velikosti pánve. Když je pánev horká, položte na ni bramborovou placku. Na její povrch rozložte plátky sýra a posypte jej nakrájeným salámem, který zakryjte další vrstvou sýra. Z druhé poloviny bramborového těsta zformujte druhou placku a položte ji na vrstvu sýra a šunky. Okraje důkladně zamačkejte. Na mírném ohni opékejte 7 až 8 minut. Když je spodní část zlatavá, s pomocí talíře placku otočte na druhou stranu a vraťte ji zpátky na pánev, zakryjte pokličkou a pokračujte v opékání z druhé strany dalších 5 minut.
Mezitím připravte zeleninový salát. Papriku zbavte semínek a nakrájejte ji na tenké proužky. Rajče rozdělte na poloviny a nakrájejte ho nejprve na plátky a ty pak rozdělte na malé kostičky. Okurku podélně rozpulte a nakrájejte na půlkulaté plátky. Oloupejte červenou cibuli, rozpulte ji a nakrájejte na půlměsíčky. Kopr a petrželovou nať (nebo jiné zelené bylinky) najemno. Všechny druhy zeleniny vložte do hluboké misky. Připravte zálivku z olivového oleje, octa, soli a sušených italských bylinek. Promíchejte a touto směsí přelijte zeleninu v míse a vše důkladně promíchejte. Bramborovou placku nakrájejte na trojúhelníkové dílky a podávejte spolu s kopečkem zeleninového salátu.