Plněná cuketa s vejcem, cibulí a sýrem - postup přípravy
Pokud preferujete spíš bezmasá jídla, vsaďte třeba na plněnou cuketu s vejcem, cibulí a sýrem, kterou jednoduše zapečete v troubě. Je to delikatesa, která se hodí nejen k lehké večeři. Podávat ji můžete i jako sváteční předkrm.
Ingredience
Začněte tím, že si do velkého hrnce nalijete trochu vody a dáte ji vařit na střední plamen. Až dosáhne tekutina bodu varu, ponořte do ní opatrně cukety (voda by měla sahat zhruba do poloviny zeleniny). Nechte vše provařit čtvrt hodiny.
Až budou cukety uvařené, vyjměte je z vody, nechte zchladnout a poté u každého kusu odkrojte vršek (cca 2 cm). Ten bude tvořit jakýsi poklop.
Následně si vezměte k ruce lžíci a pomocí ní vydlabejte dužinu cukety. Tu dejte stranou, použijete ji později.
Nyní si ementál nakrájejte na plátky a položte jej na dno každé vydlabané cukety.
Také vložte do každého kusu zeleniny syrové vejce.
Osolte, opepřete, zasypte strouhaným parmezánem, zbylým nahrubo nastrouhaným ementálem, přiklopte vršky cuket a dejte na plechu s pečícím papírem péct (lze vložit i do zapékací misky vymazané olejem). Trouba by měla být nastavená na 180 °C. Doba pečení se odhaduje na 45 až 50 minut.
Dále si připravte ještě dodatečnou náplň k podávání z vydlabané cuketové dužiny. Na rozpáleném olivovém oleji orestujte jemně pokrájenou červenou cibuli. Pak přidejte i nadrcený česnekový stroužek, dužinu z cukety, osolte, opepřete dle preferencí a pečlivě promíchejte.
Hotovou směs následně naneste na upečené kusy cuket a konzumujte teplé.
Přejeme vám dobrou chuť.