Plněné slané šneky s jarní cibulkou - postup přípravy
Slané plněné pečivo není tak obvyklé, avšak přitom může být neobyčejně lahodné. Kynuté šneky plněné tvarohem a koprem jsou nejen dobrá svačina, ale třeba i příloha k vínu.
Na těsto
Na náplň
Na posyp
Na začátek si nadrobno nakrájejte jarní cibulku. V zadělávací míse smíchejte vlažné mléko, sušené droždí, cukr, sůl, sušený česnek a vejce. Vše hezky promíchejte metlou. Pak do mísy dejte prosátou hladkou mouku. Mírně zpracujte rukou a přidejte do těsta rozpuštěné máslo. Poté těsto zpracovávejte, dokud nebude krásně hladké. Následně do něj zapracujte nakrájenou jarní cibulku. Mísu pak přikryjte utěrkou a nechte 30 minut kynout na teplém místě.
Do mísy dejte rozdrobený tvaroh. Přidejte k němu dvě vejce, osolte a přidejte najemno nasekaný čerstvý kopr. Vše pak důkladně promíchejte.
Těsto mírně zpracujte na válu, rozdělte jej na šest dílů a z každého udělejte bochánek. Z bochánku pak na mírně pomoučněném válu vyválejte obdélníkovou placku. Na placku rozložte připravenou náplň od delší strany zhruba do dvou třetin výšky obdélníku. Pak placku od naplněné strany srolujte do ruličky. Mírně stiskněte okraje, aby náplň nevypadávala. Pak ruličku smotejte do tvaru šneku.
Šneky dejte na plech vyložený pečícím papírem. Přikryjte plech utěrkou a nechte 20 minut kynout. Po vykynutí rozšlehejte v misce jedno vejce a šneky jím potřete a pak posypejte sezamem. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C po dobu cca 30 minut. Po vychladnutí podávejte.