Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Plněné zelené papriky s rýží a rajčaty

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 25 minut
čas vaření Vaření: 52 minut

Plněné zelené papriky s rýží a rajčaty - postup přípravy

Plněné zelené papriky můžete použít jako bezmasý hlavní chod i jako originální přílohu k masovým pokrmům. Díky náplni jsou výživné a plné rozmanitých chutí.

Ingredience pro:
36 kusů
+ -

Ingredience

Náplň

Omáčka

K přípravě

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Papriky omyjte, důkladně osušte bílým ubrouskem a odstraňte z nich semeníky. Následně do paprik vložte obyčejný čistý papír, který pomůže udržet paprikám jejich tvar. 

2. KROK

Papriky poté sušte na přímém slunci 5–6 hodin. Po této době z paprik vyjměte papír a připravte rajčata.

Poznámka: Zeleninu nevystavujte polednímu slunci, které je příliš ostré.

3. KROK

Rajčata omyjte a nakrájejte je na čtvrtky. Každou papriku naplňte jednou čtvrtkou rajčete a vložte je do několika uzavíratelných sáčků, které uzavřete a pomocí brčka z nich vysajte vzduch. 

4. KROK

Poznámka: Papriky ukládejte tak, aby se nepřekrývaly. Při plnění sáčků se můžete inspirovat postupem níže ve videu.

5. KROK

Sáčky s paprikami vložte do mrazáku a zatím připravte náplň. Na rozpáleném oleji v pánvi smažte 5 minut nadrobno nakrájenou cibuli, ke které přidejte propranou rýži. Ingredience zamíchejte a smažte je dalších 5 minut. 

6. KROK

Směs následně ochuťte sušenou mátou, solí, cukrem pepřem, kmínem a mletou sladkou paprikou. Ingredience znovu promíchejte a smažte je, za stálého míchání, 1–2 minuty. Poté k nim přidejte rajčatový protlak s vodou a po promíchání pánev přikryjte pokličkou. 

7. KROK

Náplň smažte na mírném ohni přibližně 10 minut, dokud se neodpaří voda. Na závěr do náplně vmíchejte nasekanou petrželku, směs odstavte z tepla a pod pokličkou ji nechte stát. 

8. KROK

Nyní vyndejte z mrazáku papriky, vyjměte z nich rajčata a naplňte je rýžovou náplní, kterou zakryjte čtvrtkou rajčete. Plněné zelené papriky vložte do zapékací mísy a odložte bokem. 

Poznámka: Postup opakujte u všech paprik.  

9. KROK

Nakonec připravte omáčku smícháním rajského protlaku a horké vody s olivovým olejem. Omáčku ochuťte solí a vlijte ji do mísy s paprikami, které vložte do předehřáté trouby na 200 °C, kde je pečte 30 minut, do hněda. 

10. KROK

Tip: Plněné zelené papriky můžete servírovat jako bezmasé hlavní jídlo, svačinku nebo jako originální přílohu k masu.  

11. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.

12. KROK

Videopostup krok za krokem

13. KROK
Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů