Plněné zelné listy s masovou směsí - postup přípravy
Plněné zelné listy s bramborem podle receptu od paní Reisingerové jsou lahodným pokrmem, který spojuje křehkost zelných listů s bohatou a pikantní masovou náplní. Připravte si tyto famózní závitky plné chuti.
Ingredience
Očistěte hlávku zelí a vyřízněte košťál z jejího spodního konce. V hrnci přiveďte vodu k varu a vložte do ní hlávku zelí s vyříznutým koncem vzhůru. Vařte a postupně odebírejte listy, které okamžitě zchlaďte ve studené vodě.
Připravte masovou směs. Použijte směs mletého masa, jemně nakrájené cibule, kousky uzeného bůčku, nevařené rýže, mletou papriku, sůl a pepř podle chuti. Můžete také přidat prolisovaný česnek.
Před plněním zelných listů odstraňte vystouplou část řapíku, což vám usnadní jejich následné zpracování. Plňte zelné listy tím způsobem, že na každý list položíte lžíci masové směsi, přehnete okraje směrem k uříznuté části řapíku a a stočíte vše do závitku.
V hrnci na sádle osmažte cibuli do růžova, přidejte skrojky řapíků a případně zbylý zelný list, dále bobkový list, celý pepř a nové koření. Krátce restujte, dokud se koření nerozvoní.
Přidejte rajský protlak, promíchejte a zarestujte ho. Podle potřeby přidejte sůl a zalijte trochou vody. Vše dobře promíchejte.
Závitky naskládejte do hrnce těsně vedle sebe na rajčatový základ a zalijte je vodou tak, aby byly ponořené. Jakmile začne vřít, snižte teplotu a duste závitky při mírném plameni po dobu 1,5 až 2 hodin, v závislosti na velikosti závitků.
Hotové závitky dejte stranou. Do omáčky přidejte dvě lžíce zakysané smetany a nechte je provařit. Omáčku pak rozmixujte a přeceďte. Podávejte s vařenými brambory.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.