Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Podmáslový chléb

5,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 60 minut
čas vaření Vaření: 45 minut

Podmáslový chléb - postup přípravy

Klasické domácí chleby jsou chutné, ten podmáslový je ale všechny hravě strčí do kapsy. Recept na něj s námi sdílela paní Aneta Mühlhandlová.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Do hluboké mísy prosejte přes sítko hladkou chlebovou mouku a promíchejte ji s jednou čajovou lžičkou soli a stejným množstvím oleje.

2. KROK

Zahřejte podmáslí tak, aby bylo vlažné, ale nikoliv horké. Nechte v něm rozpustit jednu lžičku cukru a rozdrobenou kostku droždí. Tuto směs nechte stát 10 až 15 minut při pokojové teplotě, dokud se na hladině nezačne tvořit pěna.

3. KROK

Vzešlý kvásek přilijte k moučné směsi a uhněťte těsto, které je pružné a vláčné a nelepí se na stěny misky ani na ruce. Těsto zformujte do tvaru bochníku a v pomoučněné ošatce ho nechte asi 40 minut vykynout.

4. KROK

Vykynutý bochníček vyklepněte na plech pokrytý pečicím papírem posypaným moukou. Povrch chleba nařízněte ostrým nožem a potřete jej vaječným žloutkem rozšlehaným s jednou lžící mléka.

5. KROK

Potřený chléb posypejte kmínem a dejte ho péct do trouby rozehřáté na teplotu 250 °C po dobu kolem 15 minut. Poté snižte teplotu na 200 °C a dopékejte dalších 30 minut. Upečený chléb nechte vychladnout na mřížce a podávejte tak, jak jste zvyklí.

6. KROK

Pokud se vám recept líbil, více podobných od jeho autorky najdete na její osobní facebookové stránce Pečeme s Anet

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů