Polévka z pečeného česneku s bylinkami a krutony - postup přípravy
Pokud jste dosud neměli rádi česnek, s receptem z Youtube kanálu Recepty bez brepty si ho zamilujete. Hlavně milovníci klasické česnekačky ocení originální postup, který dodá polévce výraznou chuť.
Ingredience
Dvě hlávky česneku překrojte napůl. Jednu hlávku rozdělte na stroužky. Připravte si kus alobalu a poloviny hlávek i se stroužky na něj položte. Česnek polijte olivovým olejem po celé jeho ploše.
Česnek rovnoměrně posolte a alobal uzavřete. Balíček z alobalu zabalte ještě do jedné vrstvy alobalu, vložte jej do zapékací mísy a dejte péct do předehřáté trouby na 200 °C. Pečte 60 minut.
Tip: Dbejte na to, aby byl alobal pořádně uzavřený. Díky tomu se česnek nevysuší a zůstane vláčný.
Zatímco se česnek peče, oloupejte a očistěte brambory. Následně je nakrájejte na kousky o tloušťce asi 1 cm. Oloupejte si také šalotku, nakrájejte ji na měsíčky a odložte stranou.
V hrnci rozpalte máslo a přidejte do něj lžíci oleje – nebude se vám tolik připalovat. Přidejte šalotku a restujte ji asi 5 minut. Přidejte pepř a vše zamíchejte. Přisypte brambory a restujte je na mírném ohni dalších 10 minut.
Směs zalijte kuřecím vývarem a nechte ji vařit 30 minut. Zatímco se směs vaří, vytáhněte z trouby upečený česnek a ze slupek vyndejte jednotlivé stroužky, ty přidejte do vývaru a vše důkladně rozmixujte.
Do polévky přidejte smetanu, znovu vše mixujte a nechte mírně pobublávat. Na vedlejší pánvi, na olivovém oleji, orestujte zbylé oloupané stroužky česneku. Po orestování česnek, i s olejem, přelijte do misky.
Tip: Česnek restujte maximálně minutu, jinak by zhořkl.
Polévku odstavte z ohně a nalijte ji do talíře. Pomocí lžíce do ní jemně vložte česnek v oleji a nakonec přidejte krutony. Na závěr polévku posypte tymiánem a petrželí.
Pokud se vám recept líbil, více podobných najdete v naší FB skupině Nejlepší recepty na polévky.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Recepty bez brepty