Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Ruský boršč podle rodinného receptu

2,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 180 minut

Ruský boršč podle rodinného receptu - postup přípravy

Pokud jste dostali chuť na nějakou u lahodnou polévku a nevíte, jakou si udělat, můžete vyzkoušet tento boršč. Zaujme jak svou rudou barvou, tak také dokonalou chutí, která se rozplývá na jazyku. Zvláště, když k němu dodáte zakysanou smetanu a žitný chléb.

Ingredience pro:
1 porce

Hovězí vývar

Boršč

Kuchařka
Kuchařka: Nela Maloňková
1. KROK

Do většího hrnce vložte veškeré maso a zeleninu, ze které budete dělat vývar. Není vůbec potřeba, abyste zeleninu nějak zpracovávali, jelikož ji budete po uvaření stejně vyhazovat. To znamená žádné loupání ani krájení nadrobno, maximálně překrojte zeleninu napůl. Nezapomeňte dodat i koření, ideálně v sáčku/pytlíčku na vaření, abyste ho poté mohli snadno vytáhnout.

2. KROK

Vývar v hrnci zalijte studenou vodou do tří čtvrtin a umístěte hrnec na sporák. Těsně před začátkem bodu varu odeberte pěnu, která se na povrchu vytvořila. Vařte okolo hodiny, klidně o trochu déle. Nachystanou řepu oloupejte: Po hodině vaření odeberte veškerou zeleninu, koření a kostní dřeň, zbytek v hrnci nechejte a přidejte do něj červenou řepu.

3. KROK

Dále vařte, dokud řepa nezměkne, což bude trvat zhruba 30–35 minut. Zkuste do ní píchnout vidličkou a otestovat její měkkost. Poté veškeré maso i se řepou vyjměte a nechejte bokem vychladnout. Hovězí vývar přeceďte a vraťte do hrnce. Nastrouhejte si pastinák s mrkví a přidejte je do vývaru. Nechte vařit zhruba 10 minut. Brambory nakrájejte na kostičky a dodejte do hrnce, vařte dalších 10 minut.

4. KROK

Zelí nakrájejte na tenké proužky, maso z vývaru nakrájejte na kostičky. Petrželku, kopr a celerovou nať nasekejte nadrobno. Vezměte si mísu a nastrouhejte do ní vařenou řepu, přidejte k ní prolisovaný česnek a přilijte bílý ocet. Maso a zelí dodejte do polévky. Když je zelí měkké na skus, přidejte červenou řepu a čerstvé bylinky. Vypněte sporák, zakryjte hrnec pokličkou a nechejte odstát okolo 10 minut. Ochuťte solí a mletým černým pepřem. A můžete podávat! Před konzumací boršč posypejte česnekem nakrájeným na plátky a nasekaným koprem a ozdobte zakysanou smetanou. V Rusku se tradičně podává spolu se žitným chlebem. Dobrou chuť!

5. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů