Polská zelňačka se zeleninou a klobásou - postup přípravy
Netradiční polévku z kyselého zelí si lze uvařit podle polského receptu. Mnohé ingredience jsou v ní podobné jako v tradiční české, je však trochu jinak kořeněná a lze ji udělat i pikantní.
Ingredience
Nakrájejte slaninu a dejte ji opéct v hrnci. Poté nakrájejte klobásu na kousky a přidejte ji ke slanině. Smažte vše 5 minut, poté vyndejte slaninu a klobásu z hrnce a odložte je stranou.
Do stejného hrnce dejte kostičky pokrájenou cibuli a orestujte ji na tuku. Jakmile začne sklovatět, přidejte nahrubo nastrouhanou mrkev a na kousky nebo kostičky nakrájený řapíkatý celer, petržel a celer.
Do hrnce pak přidejte na kostičky nakrájenou červenou papriku, kysané zelí, nakrájenou chilli papričku a nasekaný česnek. Vraťte slaninu a klobásku do hrnce a vše osolte podle chuti. Přidejte sušený rozmarýn a několik kousků hřebíčku. Poté vše přikryjte poklicí a nechte dusit na mírném plameni cca 10 minut.
Mezitím si nakrájejte brambory na kostičky. Přidejte je do hrnce a vše zalijte vývarem (pokud ho nemáte, můžete použít vodu a kupovaný bujon). Vařte polévku 20 minut, než brambory změknou, a poté podávejte.
Pokud se vám recept líbil, více podobných najdete v naší FB skupině Nejlepší recepty na polévky.