Portugalské brambory s rozmarýnem - postup přípravy
Tato cenově dostupná zelenina je možná v každé podobě. Brambory můžete smažit, vařit, dusit, péct, použít jako zahušťovadlo nebo z nich udělat oblíbený bramborák. Jsou prostě králové příloh. Tento způsob brambor v portugalských restauracích podávají jako přílohu k masu nebo rybám či exotičejším sépiím a chobotnicícm. Křupavé brambory jsou ale i skvělým hlavním chodem samotné.
Na přípravu:
Na tento recept se hodí spíše rané brambory. Měli by být zhruba stejné velikosti.
Brambory si důkladně umyjte. Vložte je do hrnce a hlízy vařte ve slupce, dokud nezměknou (zhruba 10 minut). Nechte vychladnout.
Každou jednotlivou bramboru rozmáčkněte lžící, brambor by měl mírně prasknut, ale neměl by se rozpadnout.
Na plech si nalijte olivový olej a přidejte nakrájený česnek, tak, aby byl po celé ploše plechu.
Na plech si vyskládejte brambory. Posypte je rozmarýnem a solí. Máslo si nakrájejte na plátky a na každou hlízu pokládejte 1-2 plátky.
Předehřejte si troubu na 200 stupňů a brambory pečte do zlatova.
K čemu brambory servírovat?
Tyto pečené brambory nádherně křupají. Určitě se skvěle doplňují s nějakým šťavnatým steakem či kuřecím plátkem na přírodno. K masu s těmito bramborami se hodí i grilovaná zelenina, pro vyváženou pestrou stravu.
Aby brambory měli tu správnou chuť, vytvořte si k nim česnekovo-bylinkový dip z bílého jogurtu, prolisovaného česneku, špetkou soli a provensálskými bylinkami.