Pravá domácí šunka - postup přípravy
Často se hovoří o tom, že komerční uzeniny bývají šizené a mnohdy napuštěné vodou, cukrem a nejrůznějšími barvivy, dochucovadly a konzervanty. Řešení je jednoduché – připravte si svou oblíbenou uzeninu sami, je to docela snadné.
Ingredience
Vepřovou kýtu v celku vložte do pekáče a posypejte ji dvěma polévkovými lžícemi soli, kterou rukama důkladně vetřete do masa. Špalíček masa poté otočte a na spodní stranu přisypejte ještě jednu lžíci soli, kterou opět dobře rozetřete a nevynechejte ani boky. Maso v pekáči zakryjte přilnavou potravinářskou fólií a vložte jej na 1 týden do lednice nebo na nějaké podobně studené a temné místo, jako je kupříkladu sklep.
Po týdnu uleželé maso vyndejte z lednice či sklepa. Připravte si kořenicí směs. Nalámejte na malé kousky do misky dva bobkové listy, přisypejte muškátový oříšek, mletý koriandr a sušený česnek. Všechny druhy koření důkladně promíchejte do homogenní směsi.
Nasolené maso rozbalte z pekáčku a posypejte ho směsí koření, které rukama rozetřete po celém jeho povrchu. Otočte maso na druhou stranu, přisypejte koření a opět jej rozetřete po zbylých nepokrytých částech masa.
Kořeněné maso vložte na plech vystlaný kusem alobalu a vložte ho do trouby rozehřáté na teplotu 80 °C a sušte jej takto po dobu 4 až 5 hodin. Po uplynutí této doby vyjměte maso z plechu na talíř, zakryjte ho potravinářskou fólií a vložte na dalších 6 hodin do lednice.
Po vytažení z lednice je šunka hotová. Nyní už ji stačí pouze nakrájet na tenké plátky a pochutnat si na ní třeba s čerstvým pečivem a nakládanou zeleninou.