Pražský dort se smetanovým krémem - postup přípravy
Připravte si luxusní pražský dort, který spojuje nadýchaný korpus se smetanovým krémem a lahodnou polevou. Přineste do své kuchyně kousek cukrářské tradice.
Korpus
Krém
Poleva
K navlhčení
Na potření
Nejprve připravte dva korpusy. Do mísy od robota vložte vejce se špetkou soli a cukrem a ingredience vyšlehejte dohladka. V jiné misce smíchejte kakao s mlékem. Jakmile se ingredience propojí, vlijte do směsi rostlinný olej a směs rozmixujte tyčovým mixérem do krému.
V jiné misce smíchejte mouku s kypřícím práškem do pečiva a suché ingredience prosejte do vyšlehaných vajec. Ingredience zamíchejte a trochu směsi vmíchejte do kakaového krému, který následně vmíchejte zpět do směsi s vejci a moukou.
Poznámka: Prosetí suchých ingrediencí je důležité proto, aby vzniklo hladké těsto bez hrudek.
Těstem rovnoměrně naplňte dva dortové ráfky vyložené pečicím papírem a položené na plechu. Korpusy následně pečte v předehřáté troubě na 175 °C po dobu 20–25 minut.
Poznámka: Doba pečení závisí na výkonnosti vaší trouby. Zda je těsto upečené, poznáte, když do něj zapíchnete špejli. Pokud ji vyndáte čistou, máte hotovo. V případě, že se na ní těsto zachytí, ještě chvíli pečte.
Upečené korpusy vyjměte z dortových ráfků a odložte je bokem. Nyní připravte krém vyšleháním mléka s cukrem, škrobem a vaječnými žloutky. Poté, co se ingredience propojí, směs vařte 1–2 minuty, dokud nezhoustne. Následně ji přelijte do mísy, přikryjte potravinovou fólií a nechte volně vychladnout.
Tip: Fólii umístěte na krém tak, aby se ho přímo dotýkala. Díky tomu na něm nevznikne škraloup.
Zatím rozmixujte smetanu s čokoládou, přikryjte ji potravinovou fólií stejně, jako krém a směs vložte do lednice, aby úplně vychladla. Poté ji znovu vyšlehejte, aby byla nadýchaná. Následně ji vešlehejte do světlé části krému.
Nyní připravte směs k navlhčení korpusů. Smíchejte mléko, koňak a lžíci meruňkového džemu. Z každého korpusu odřízněte tenkou horní část a rozdrťte ji na drobné kousky – budete je potřebovat k závěrečnému zdobení.
Poté každý z korpusů rozřízněte horizontálně na polovinu, čímž získáte čtyři tenčí korpusy. První část navlhčete koňakovou tekutinou, potřete krémem a zakryjte druhou částí korpusu.
Poznámka: Vrstvení opakujte, dokud budete mít ingredience. Ukončit byste ho měli poslední částí navlhčeného korpusu.
Nyní dezert vložte zpět do dortového ráfku vyloženého pečicím papírem, přikryjte jeho povrch potravinovou fólií a nechte ho tuhnout v lednici přes noc. Poté ho z dortového ráfku vyndejte, jeho povrch i strany potřete zbytkem džemu a připravte si polevu.
Čokoládu vložte do smetany a směs rozpusťte ve vodní lázni nebo mikrovlnné troubě – potrvá to přibližně 2 minuty. Trochu polevy vlijte do cukrářského sáčku a zbytkem polevy potřete povrch pražského dortu. Pomocí cukrářského sáčku s polevou pak dezert ozdobte ornamenty.
Na závěr strany dezertu ozdobte rozdrceným korpusem a pražský dort servírujte nakrájený na kousky.
Tip: Chcete-li, aby působil slavnostněji, podávejte ho s trochou šlehačky.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Yuliya Small