Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Proč asijští kuchaři přidávají do vývaru banánovou slupku

Proč asijští kuchaři přidávají do vývaru banánovou slupku - postup přípravy

Asijské národy byly v průběhu historie mnohem vyspělejší než ty z jiných částí světa a pokrok se nevyhnul ani jejich kuchyni. Prozradíme vám, proč je dobrý nápad podle jejich vzoru přidávat do hrnce při vaření hovězího vývaru slupku od banánu.

Ingredience pro:
1 porce
Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Maso nebo vývar

Když vaříte hovězí či jakýkoliv jiný vývar, velmi záhy zjistíte, že chuť může být pouze v jednom z produktů, buďto v mase, anebo ve vývaru. Důkladně vyvařené maso v poctivém, dlouho taženém vývaru obvykle zůstává mdlé a bez chuti. Pokud chcete chutné maso, vývar obvykle za moc nestojí. To ale není neřešitelný problém a odpověď na něj nám přinášejí dlouholeté zkušenosti asijských kuchařů.

2. KROK

Uvařeno za půl hodiny

Trik je prostý. Při vaření vývaru vložte do hrnce s masem a vodou nejprve pouze (čistou a řádně vydrbanou) banánovou slupku, kterou nechte s masem vařit prvních 20 až 30 minut. Během této doby sbírejte z hladiny vývaru veškerou vysráženou pěnu děrovanou lžící.

Zde nastává další část triku, kvůli níž je banán ve vývaru tak oblíbený. Maso je totiž po pouhé půlhodině téměř připraveno k podávání! V tu chvíli můžete slupku z hrnce vyjmout a nahradit ji vaší oblíbenou zeleninou, kterou do vývaru obvykle přidáváte. Nyní stačí vařit už jen tak dlouho, dokud zelenina nezměkne a máte hotovo.

3. KROK

Nejen vaření, ale i pečení

Tento způsob vaření hovězího a jehněčího masa používají asijští kuchaři odnepaměti. Banánovou slupku přitom nemusíte používat jen do vývarů. Pokud ji přidáte do trouby k pečenému masu nebo třeba i k moučníkům, předejdete jejich nadměrnému vysoušení a pomůžete jim zachovat vláčnost.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů